Nogal onhandig presenteerde Trump zijn ideeën voor een Space Force. Als hoofdredacteur André de toekomstplannen voor KIJK op die manier zou presenteren, was hij allang de laan uitgestuurd.
De afgelopen tijd haalden op de achtergrond geraakte ontwikkelingen opnieuw de spotlights. Arjen Lubach zwengelde de discussie over kernenergie weer aan en Donald Trump blies het idee van een ‘ruimteleger’ nieuw leven in. Reden genoeg dus om daar in deze KIJK uitgebreid bij stil te staan.
Trumps spreekbeurt
Op pagina 70 en verder beschrijven we Amerika’s langgekoesterde droom van zo’n ruimtemacht. Zoals gebruikelijk bracht Trump zijn plannen als een vierdeklasser die totaal onvoorbereid aan zijn spreekbeurt is begonnen. “We krijgen misschien wel een Space Force”, sprak de machtigste man op aarde. “Dan hebben we de luchtmacht, de landmacht, de marine… Ik zei laatst… Weet je, we doen heel veel werk in de ruimte. Dus ik zei: ‘Misschien hebben we een nieuw krijgsmachtonderdeel nodig. Dat noemen we dan de Space Force.’ Ik was niet helemaal serieus, maar mensen zeiden: ‘Wat een geweldig idee!’ En dus zei ik: ‘Nou, misschien moeten we dat dan maar doen.’”
Een hoofdredacteur van KIJK is bij lange na geen president van de VS, maar als ik zo mijn plannen voor de toekomst presenteerde, zou de directie van onze uitgeverij, New Skool Media, me morgen nog de laan uit sturen.
Desillusie
Opmerkelijk genoeg zitten er onder de voorstanders van zo’n Space Force heel grote namen. De huidige NASA-baas Jim Bridenstine bijvoorbeeld vindt het nieuwe legeronderdeel van groot belang voor het beschermen van Amerika’s energienetwerken en gps-systemen. Maanwandelaar Buzz Aldrin noemt het een goed idee, net als Elon Musk en astrofysicus Neil deGrasse Tyson.
Volgens de laatste zou het namelijk een logische volgende stap zijn. Militairen verdedigen de belangen van hun land en wat er buiten de dampkring rondhangt, wordt van steeds grotere betekenis voor het leven op aarde. Trumps budget is voorlopig veel te klein voor een echte ruimtemacht, maar dat het buitenaardse op de lange duur het nieuwe strijdtoneel wordt, staat wel vast.
Vanaf pagina 14 hebben we het over de toekomst van kernenergie. En dan niet over het splijten van atomen, maar over het samensmelten ervan. Dat wordt vaak gezien als de belofte voor de toekomst: als kernfusie eenmaal werkt, zou dat al onze energieproblemen oplossen. Jean-Paul Keulen reisde naar de in aanbouw zijnde ITER-kernfusiecentrale in Zuid-Frankrijk en kwam tot een wat ontnuchterende conclusie.
Deze redactioneel staat ook in KIJK 1/2019.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!