Het is er op dit moment pikkedonker: de Zuidpool. Toch moet er nu een vliegtuig landen om een wetenschapper te vervoeren.
De 48 mensen in het Zuidpoolstation Amundsen-Scott moeten het al sinds eind maart doen zonder zonlicht. En dit duurt zeker nog tot augustus. Maar snel zullen ze met een man minder overwinteren. Een van de onderzoekers wordt namelijk aankomende week opgehaald met een speciaal vliegtuig vanwege gezondheidsredenen. En dit is gezien de kou en duisternis een dappere reddingspoging.
Twin Otters
Normaal vinden er geen vluchten plaats van en naar het Zuidpoolstation tussen februari en oktober vanwege de extreme omstandigheden. Toch heeft Kenn Borek Air, een luchtvaartmaatschappij in Canada, al twee keer eerder een medische reddingspoging in deze periode uitgevoerd. En wederom is door de National Science Foundation (NSF) besloten dat Kenn Borek Air ook deze missie uit zal voeren.
Hiervoor gebruikt de maatschappij Twin Otters, toestellen die de extreme omstandigheden het hoofd kunnen bieden en zijn uitgerust met ski’s om te landen op het ijs. Twee daarvan zijn 14 juni vertrokken naar de Zuidpool. Een daarvan zal als alles goed gaat vandaag arriveren bij Amundsen-Scott. Het andere vliegtuig zal aan de rand van het continent blijven en ingrijpen als er iets mis gaat.
Kerstborrel op de Zuidpool
De NSF meldt alleen dat de wetenschapper om medische redenen het station moet verlaten; om welke gezondheidskwaal het gaat is niet bekend. In 2001 moest Kenn Borek de extreme omstandigheden trotseren om een wetenschapper met een alvleesklierontsteking af te voeren en in 2003 werd een onderzoeker naar het ziekenhuis verplaatst om zijn galblaas te laten verwijderen.
In de Zuidpoolse zomer zijn er overigens ook weleens reddingsacties uitgevoerd. Zo moest er tijdens een kerstborrel iemand worden verwijderd uit het station nadat hij zich behoorlijk had misdragen.
Bronnen: NSF, Wired, Popular Science
Beeld: Photo by Jason Medley, NSF