Kleinste pacemaker levert minder complicaties op

kijkmagazine

18 november 2015 09:00

’s Werelds kleinste pacemaker kan zonder chirurgische ingreep worden geïmplanteerd en werkt goed.

Hij is niet veel groter dan een vitaminepil, maar kan alles wat reguliere hartstimulators ook kunnen. Alleen dan beter. De Micra Transcatherer Pacing System (TPS) is ’s werelds kleinste pacemaker, ontwikkeld door wetenschappers van de University of Oklahoma. Uit klinische tests is nu gebleken dat implantaties in 99,2 procent van de gevallen succesvol verlopen en – nog opvallender – dat slechts 4 procent van de patiënten grote complicaties ondervindt. Dat is de helft minder dan bij reguliere pacemakers.

Via een slangetje

De TPS lijkt dan ook een game changer in de wereld van hartstimulering. Het apparaatje is qua formaat nog geen tiende van normale pacemakers. Dat levert een groot voordeel op bij implantatie. Nu is het zo dat een – weliswaar niet heel zware – chirurgische ingreep noodzakelijk is om een pacemaker te installeren op het hart, waarbij onder meer in het borstbeen moet worden gesneden. De TPS kan daarentegen worden geïmplanteerd met behulp van een katheter, een slangetje dat via de dijbeenader de pacemaker direct in het hart plaatst.

Ook functioneert de TPS aanzienlijk anders dan andere hartstimulators. Normaliter koppelt de chirurg de externe pacemaker aan het hart middels twee geleidingsdraden. De TPS, echter, nestelt zich binnenin de rechterhartkamer, al waar het apparaat het orgaan van elektrische pulsen voorziet wanneer het onevenredigheden in het hartritme meet. Deze opzet brengt aanmerkelijk minder risico’s met zich mee, aangezien de geleidingsdraden van reguliere pacemakers nog wel eens ontstekingen of aderletsel tot gevolg hebben. De complicaties vielen dan ook 51 procent lager uit in de klinische tests van de TPS.

Veiligheid

“Dit zal waarschijnlijk de manier zijn waarop pacemakers in de toekomst worden geïmplanteerd”, stelt een wetenschapper van de Emory University in Atlanta, waar het klinisch onderzoek werd uitgevoerd. Tot het genoegen van de ontwikkelaars kwam het bij geen van de proefpersonen voor dat de TPS losliet of ging ontsteken. Die veiligheidsgarantie van hartkatheterisatie als methode heeft per slot nog één ander voordeel ten opzichte van reguliere pacemakerimplantaties: het laat geen litteken achter op je borst.

Bronnen: The New England Journal of Medicine, Emory University, Cardiostim,