‘Waarom? Omdat de Noordpool er straks niet meer is’

KIJK-redactie

12 januari 2019 12:59

sebastian copeland

Expedities naar de Noordpool worden zeldzamer doordat het ijs van de Noordelijke IJszee smelt. Poolreiziger, fotograaf en documentairemaker Sebastian Copeland hoopt er nog één groot avontuur te kunnen beleven. Voor het te laat is…

Je bent fotograaf. Welk verhaal wil je met je beelden vertellen?

Mensen realiseren zich één ding onvoldoende: wij zijn niet superieur aan de natuur, wij zijn de natuur. We zijn eruit voortgekomen en we gaan er weer in op. Ik vind het belangrijk dat meer mensen inzien dat we de natuur niet kunnen controleren of manipuleren. Wil je met z’n allen blijven spelen in de speeltuin die de natuur is, dan kun je niet te veel kapotmaken of veranderen. Ik hoop met mijn werk mensen wakker te schudden. Alleen als we in evenwicht met de rest van de natuur gaan leven, maken wij als mensheid een kans.

Is dat wat je doet tijdens een poolreis?

Je kunt niet anders. Stel je een wereld voor, helemaal wit, waar de temperatuur kan dalen tot -60 graden Celsius. Onder je voeten is het ijs voortdurend in beweging. Je sleept 180 kilo eten en spullen achter je aan over het ijs, over sneeuwduinen, ijsschotsen, langs open water waar je niet overheen kunt. Elke dag van een expeditie is een lijdensweg. Je hebt als mens maar weinig in te brengen. En dan heb ik het nog niet eens over de permanente dreiging van ijsberen, waamee je die bijzondere omgeving deelt. Dit alles maakt een échte poolexpeditie, van de rand van het vasteland naar de Noordpool, tot de zwaarste reis die er is. En tegelijkertijd tot de reis die het meest aanspreekt.

Waarom trekt die pool zo aan jou?

Ik vind daar iets dat we misschien allemaal wel zoeken. Want wat is een poolexpeditie, los van de extreme weersomstandigheden? Dag in, dag uit een slee vooruit trekken. Langzaam lopen of skiën door een eindeloze wereld met maar heel weinig landschapskenmerken – en wat er is, is wit. Je bent alleen met je gedachten, met heel veel tijd om na te denken. Dan komt onherroepelijk het punt waarop je klaar bent met nadenken en alleen nog ‘in het moment’ kunt zijn. Dat is de basis van boeddhistische meditatie. Mocht je moeite hebben je gedachten stil te zetten, of gek worden van de drukte en de prikkels om je heen in onze vluchtige maatschappij, dan kan ik je een expeditie naar de Noordpool van harte aanbevelen.

Dit is een fragment uit het interview te vinden in KIJK 2/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 24 januari tot en met 20 februari.

Meer informatie:

Tekst: Sander Koenen

Beeld: iStock/Getty Images

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.