Sexting goed voor je seksleven?

KIJK-redactie

11 augustus 2015 09:00

Pikante foto´s en berichten versturen via je mobieltje lijkt populairder dan ooit. Maar wat doet het werkelijk met je seksleven?

Deel jij het formaat van je klokkenspel of de flinkheid van jouw bos hout voor de deur graag met een ander? Dat kan tegenwoordig gemakkelijk door een pikante foto of sexy bericht via je mobiel te versturen. Dat is wat we noemen ‘sexting’ en nieuw Amerikaans onderzoek wijst uit dat ruim acht op tien eraan doet. Ook leuk om te weten: het zou je seksleven zelfs ten goede kunnen komen!

Van de 870 Amerikaanse ondervraagden zei 88 procent weleens aan sexting te hebben gedaan. Bijna 75 procent deed dat met een vaste partner en 43 procent met een ‘scharrel’. In 12 procent van de gevallen was er sprake van overspel. In welke hoedanigheid dan ook, deze pikante manier van communiceren bleek volgens het onderzoek van Emily Stasko en haar collega-onderzoekers van Drexel University in Philadelphia in veel gevallen te hebben geleid tot een verbeterd seksleven, vooral bij stelletjes.

Relatietherapie

De onderzoekers zeggen dat sexting tegenwoordig vooral in verband wordt gebracht met onverantwoord seksueel gedrag zoals onbeschermde seks en het oplopen van een soa. Stasko vindt dit niet helemaal terecht en zegt: “Hoewel we ons bewust zijn van de mogelijke gevolgen, is het wel belangrijk om te onderzoeken welk rol sexting heeft in de tegenwoordige liefdes- en seksrelaties. Wanneer we dit weten, kunnen we het misschien inzetten als vorm van relatietherapie.”

Toch heeft sexting niet bij elk koppel een positief effect. Uit het onderzoek kwam namelijk ook naar voren dat een aantal van de aan sexting blootgestelde partners eigenlijk helemaal niet zat te wachten op dit soort ongein, maar uit beleefdheid toch meedeed. Niet geheel onverwacht bleek de intimiteit bij deze stellen ook minder bevredigend.

Het onderzoek is afgelopen week gepresenteerd tijdens de 123ste jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychological Association in Toronto.

Bronnen: American Psychological Association, Drexel University (pdf), LiveScience

Beeld: Errol McGihon/Ottawa Sun


Meer Mens