‘Slimme hechtingen’ waarschuwen bij infectie

KIJK-redactie

20 juli 2016 16:00

hechtingen

Onderzoekers hebben ‘super hechtingen’ ontwikkeld, die bij het helen van een wond data verzamelen.

Terwijl de patiënt het ziekenhuis na zijn operatie al lang en breed heeft verlaten, ontvangt de arts op zijn smartphone een waarschuwing: de ‘slimme hechtingen’ die bij de patiënt zijn aangebracht, voelen een infectie opkomen. Dit is het idee van een nieuwe chirurgisch draad, gemaakt door onderzoekers van de Tufts University.

Waarschuwen

De hechtdraad is gemaakt van geavanceerde kunststof en is voorzien van elektronica, microfluïdica en nanoschaal-sensoren. Hiermee kan de draad diagnostische gegevens verzamelen, zoals de weefseltemperatuur, de pH-waarde en het glucoseniveau.

Vervolgens sturen de ‘super hechtingen’ deze data draadloos naar een smartphone of computer. Op deze manier kunnen artsen worden gewaarschuwd. Bijvoorbeeld wanneer de bloedsuikerspiegel van een patiënt te hoog wordt, of als er een infectie ontstaat in een wond.

Diabetes       

Volgens de onderzoeker is de vinding een stuk beter dan de huidige implanteerbare diagnostisch apparaten, die duur zijn en beperkt in hun mogelijkheden. Verder denkt het team dat de technologie vooral waardevol is voor diabetespatiënten, die vaak chronische en moeilijk te genezen wonden hebben.

Maar voordat het zover komt, moet de technologie nog beter worden getest. Wetenschappers hebben de draden al op muizen getest, maar ze zoeken nu naar menselijke proefkonijnen.

Bronnen: Nature, Popular Science, The Telegraph