Met dit mechanisme zou je met van je smartphone snel kunnen checken of je dat stukje vlees in de koelkast nog met een gerust hart kunt eten.
Het is niet altijd nodig eten meteen weg te gooien zodra de houdbaarheidsdatum is bereikt. Maar je wil natuurlijk wel graag zeker weten dat het veilig is om dat stukje vlees nog op een boterham te doen. Omdat ‘even ruiken’ niet écht betrouwbaar is, ontwikkelden onderzoekers een mechanisme waarmee je met behulp van een sensor en je smartphone kunt meten of dat plakje ham bedorven is of niet.
Lees ook: Sticker waarschuwt voor voedselbederf
Ziek
Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) worden er in de VS jaarlijks zo’n 48 miljoen mensen ziek door voedsel. Bij 125.000 van deze mensen is het zo ernstig dat ze worden opgenomen in het ziekenhuis, en bij ongeveer 3000 zou het zelfs de dood tot gevolg hebben.
Er zijn meerdere manieren om te checken of eten nog ‘goed’ is. Een van de meest gangbare, maar ook meteen minst betrouwbare, is door even te ruiken. Voedselinspecteurs hebben er gelukkig allerlei nauwkeurige(re) apparatuur voor, hoewel die meestal vrij groot en duur zijn.
Sensor
Men is dan ook druk bezig om de boel zowel gemakkelijker als betrouwbaarder te maken. Zo ontwikkelden onderzoekers eerder al verschillende methoden om met behulp van slimme doppen te meten of melk zuur is, en werden er zelfs stickers ontworpen die rood werden als het eten niet goed meer was.
Dit onderzoek, dat gepubliceerd werd in Nano Letters, onderscheidt zich van eerdere methoden doordat het met behulp van piepkleine sensoren zogeheten biogenic amines (BA’s) detecteert – BA’s zijn stofjes waar veel bedorven eten de nare lucht aan te ‘danken’ heeft. Ook is het gebruik van NFC (zie hieronder) nieuw.
Near Field Communication
NFC staat voor Near Field Communciation en is een methode waarbij met behulp van straling contactloos ‘gecommuniceerd’ kan worden. Wellicht komt het begrip je betekent voor, het wordt namelijk ook gebruikt bij hele alledaagse dingen zoals het in- en uitchecken met je OV-chipkaart en bij contactloos betalen.
Ingebed in NFC’s zouden de sensoren bij hoge BA-waarden – bedorven voedsel – het systeem als het ware ‘aanzetten’. Als je je smartphone vervolgens langs de sensor swiped zou die het signaal opvangen: niet meer eten, want bedorven!
Hoewel daadwerkelijke (grootschalige) toepassing misschien nog ver weg is – wat zijn bijvoorbeeld de kosten van het verwerken van dergelijke sensoren in verpakkingen? – biedt de methode zeker perspectieven. Een manier om makkelijk, snel en betrouwbaar te checken of eten bedorven is of niet, zou een hoop ziektegevallen kunnen voorkomen.
Bronnen: EurekAlert!
Beeld: Aqua Mechanical\Flickr\CC, American Chemical Society
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!