Het stemgeluid van partners zou het slagen of falen van hun huwelijk beter voorspellen dan een therapeut dat kan.
Natuurlijk zit er iets niet goed in je huwelijk als je de hele dag tegen elkaar loopt te schreeuwen. En ook niet als je helemaal niets meer tegen elkaar zegt. Zelfs een kind weet dat. Toch lijken ook de subtielere gesprekken tussen partners een graadmeter voor de gezondheid van het huwelijk. De akoestiek van je stemgeluid zou toonaangevend zijn voor de uitkomst van je relatie, zo claimen Amerikaanse onderzoekers.
Haperingen
Volgens de onderzoekers letten relatietherapeuten tijdens praatsessies vooral op wat de partners tegen elkaar zeggen en op zichtbare gebaren die ze tegelijkertijd maken. Maar vooral het gesproken woord krijgt altijd veel aandacht en daarom vroegen ze zich af of het stemgeluid wellicht een voorbode kon zijn voor hoe tevreden iemand is over zijn of haar relatie.
Om dit te testen, hielden ze maar liefst 134 getrouwde stellen in de gaten, die zich hadden aangemeld voor relatietherapie. De onderzoekers namen hun gesprekken op vlak voor de therapie van start ging, een half jaar nadien en twee jaar later nog eens. Vervolgens lieten ze computers de opgenomen gesprekken analyseren op volume, intensiteit, toonhoogte en nog veel meer van dit soort fijngevoelige eigenschappen waaronder minieme haperingen in de stem.
Objectief
Tegelijkertijd lieten ze deskundigen gedragsanalyses maken op basis van dezelfde gesprekken. Uiteindelijk bleek dat de computer veel beter in staat was om patronen te ontdekken dan de deskundigen. De onderzoekers beweren op basis hiervan dat ze aan het stemgeluid van partners nu met 80 procent nauwkeurigheid kunnen voorspellen of de relatie uiteindelijk zal stranden of niet.
Ze willen hieraan toevoegen dat therapeuten zich natuurlijk wel degelijk bewust zijn van het feit dat gesprekken tussen (schijn)geliefden een hoop zeggen over de status van de relatie. Maar volgens hen blijft het toch moeilijk om hier objectief onderzoek naar te doen. Met deze nieuwe bevindingen kan daar volgens hen snel verandering in komen, zeggen ze.
Bronnen: Proceedings of Interspeech (link), Medical Daily