Mensen zijn niet de enigen die hun eigen soortgenoten om het leven brengen; ook bij andere dieren komt dit voor. In verhouding zijn we zelfs best braaf.
Bijna een op de vijf stokstaartjes wordt door een ander stokstaartje naar de eeuwige jachtvelden geholpen. Daarmee staan ze bovenaan de lijst van José Mariá Gómez die verbonden is aan de Universiteit van Granada. Hij deed onderzoek naar dodelijk geweld onder eigen diersoorten en bestudeerde daarbij ruim duizend verschillende dieren. De uitkomst daarvan publiceerde hij deze week in Nature.
Het lief ogende stokstaartje is overigens niet de enige verrassing. Zo haalden ook de zeeleeuw, eekhoorn en gazelle de top 30. Mocht je daarnaast denken dat chinchilla’s zo schattig zijn, stel die gedachten dan maar snel bij. Ze vermoorden namelijk meer soortgenoten dan tijgers of beren doen.
Here are the 30 mammal species most likely to kill their own kind. #1 might surprise you. https://t.co/qdprrwBjvl pic.twitter.com/vB0e6NjdbZ
— Ed Yong (@edyong209) 28 september 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Voorspellen
Gómez, die normaliter planten en insecten bestudeert, kwam er tijdens zijn onderzoek achter dat diersoorten die nauw met elkaar zijn verbonden, zoals verschillende typen apensoorten of vleermuizen, ook bijna evenveel soortgenoten vermoorden. Hierdoor kon hij berekenen hoe gewelddadig een diersoort ‘behoort’ te zijn.
Om te kijken of die berekeningen klopten, verzamelde hij samen met zijn team informatie uit ruim drieduizend studies. Ook bestudeerde hij 1024 verschillende zoogdieren. De uitkomst kwam in veel gevallen overeen met zijn voorspellingen.
Mensen
De mens blijkt echter, hoe kan het ook anders, een geval apart. Volgens Gómez’ berekeningen zou die zo’n zes keer vaker zijn soortgenoten doden dan het gemiddelde. Bij de vroegste Homo sapiens was dit ook het geval. Ongeveer 2 procent van de mensen wilde elkaar nog eens het hoofd inslaan. Deze aantallen namen echter al snel toe, tot ze een hoogtepunt bereikten van maar liefst 12 procent in de bloederige middeleeuwen. Een percentage dat vele malen hoger is dan de berekening.
Gelukkig maakten we na de middeleeuwen snel een omslag en vandaag de dag is ons percentage lager dan het ooit is geweest. Zo laag dat we de top 30 niet eens meer halen. Volgens Gómez hebben we dat te danken aan het feit dat we beter georganiseerd zijn en strengere wetgeving hebben.
Bronnen: Nature, The Atlantic, Science Alert