‘Stonehenge-bouwers hielden grote barbecuefeesten’

kijkmagazine

28 oktober 2015 11:00

Archeologen hebben resten gevonden die zouden duiden op prehistorische festijnen met veel geroosterd vlees.

Wie denkt dat een vleesje grillen in de eigen achtertuin alleen voorbehouden is aan de moderne mens, heeft het mis. Althans, dat is de conclusie die Britse archeologen trekken na nieuwe vondsten bij Durrington Walls, een prehistorisch nederzetting nabij Stonehenge waar onlangs nog een ondergrondse ‘superhenge’ werd ontdekt. De wetenschappers hebben sporen gevonden van barbecuefestijnen die zo’n 4500 jaar geleden moeten hebben plaatsgevonden.

Ceremoniële feesten

Anders dan Stonehenge, dat als gedenkplek en begraafplaats fungeerde, werd de grond rondom de Durrington Walls door een kleine gemeenschap bewoond. In de aarde hebben archeologen nu tal van kuilen en potscherven aangetroffen gevuld met grote hoeveelheden dierenbotten – een teken van vleesbereiding – evenals prehistorische afvalbergen. Uniek is dat plantenresten nagenoeg ontbreken tussen de dierenbotten, voor de archeologen een helder signaal dat dit niet zomaar een opgraving is.

De onderzoekers vonden meerdere bewijzen dat Durrington Walls het toneel is geweest van barbecuefeesten. Zo bevinden zich onder de botten vrijwel geen resten van pasgeboren dieren, wat erop duidt dat het vee niet werd grootgebracht op de plek van de vondst, maar voor speciale gelegenheden van buitenaf werd gehaald. Het feit dat de skeletten compleet zijn, en de dieren dus ter plekke werden geslacht, ondersteunt deze aanname.

Bovendien tonen varkensresten op het dorpsplein dat deze dieren al in hun eerste levensjaar zijn geslacht. Normaliter wachtten prehistorische gemeenschappen daarmee tot het tweede jaar, wanneer de varkens volgroeid waren. In dit geval zullen ze een uitzondering hebben gemaakt vanwege ceremoniële festiviteiten. Dat hiertoe barbecues behoorden, ontlenen de archeologen aan de brandplekken van veel van de gevonden botten, die suggereren dat het vlees werd geroosterd boven vuur.

Melkoffers

Een logische verklaring voor de grootschalige festijnen zou de nabijheid van Stonehenge zijn, zo speculeren de archeologen. Duizenden pelgrims zouden op gezette dagen in het jaar zijn afgereisd naar het monument om de doden te eren, om vervolgens te feesten in het dorp bij Durrington Walls. De bouw van Stonehenge vond in dezelfde tijd plaats als de bewoning van de nederzetting, dus zo’n scenario is allerminst uitgesloten.

Bovendien vertonen de resten van Durrington Walls tekenen van religieuze rituelen. De archeologen troffen sporen van melkvetten aan op plekken waar werd geofferd. Niet zo vreemd, aangezien melk in veel culturen symbool stond voor de band tussen aards voedsel en het spirituele. Veel is nog onzeker, maar een verband tussen het spirituele monument van Stonehenge en de appetijtelijke feestmalen bij Durrington Walls oogt zeer plausibel.

Bronnen: Antiquity, NewScientist, LiveScience

Beeld: FreeImages / CC BY 3.0