Artsen kunnen tabaksgebruikers voortaan beter aanraden om abrupt te stoppen met roken dan hun verslaving langzaamaan af te bouwen.
Er bestaan apps, trainingen en zelfs vaccins voor. Desondanks blijft stoppen met roken voor veel mensen een onmogelijke taak. Wanneer ze toch een poging wagen, verkiezen rokers een geleidelijke afbouw boven het abrupt beëindigen. Maar dat blijkt, volgens wetenschappers van de Universiteit van Oxford, niet de beste strategie.
Cold turkey
Om uit te zoeken welke manier van stoppen het effectiefst is, verdeelden de onderzoekers 697 volwassen rokers die graag wilden stoppen met roken in twee groepen. Deelnemers uit de cold–turkey-groep kozen een dag uit waarop ze allemaal in één keer zouden stoppen. De geleidelijk-aan-groep koos ook een datum, maar verminderde het sigarettenverbruik stapsgewijs tot de stop-dag.
Vervolgens keek het onderzoeksteam naar het rookgedrag van de groepen na vier weken en na zes maanden. Ze ontdekten dat rokers uit de cold-turkey-groep 25 procent meer kans hadden om blijvend te stoppen met roken dan de mensen die het sigarettenverbruik afbouwden.
Hoe luidt het advies?
Artsen zouden rokers dus beter kunnen adviseren om in één keer te stoppen dan hun verslaving stapsgewijs te beëindigen. “Maar,” nuanceert hoofdonderzoeker Nicola Lindson-Hawley, “sommige mensen zien het totaal niet zitten om in één keer te stoppen. Voor hen is het veel beter om het roken langzaamaan te verminderen dan helemaal niets te doen.”
Bronnen: Annals of Internal Medicine, University of Oxford via EurekAlert!, American College of Physicians via EurekAlert!