De tentoonstelling Koloniale oorlog, 1945-1949. Gewenst en ongewenst beeld, in het Verzetsmuseum is er een die je moet hebben gezien.
Vier jaar lang probeerden 150.000 Nederlandse soldaten te verhinderen dat ‘ons Indië’ de onafhankelijke Republiek Indonesië werd. Hierover verschenen destijds natuurlijk veel foto’s in de vaderlandse pers – maar beelden van gevechtsacties, doodgeschoten Indonesische strijders of gewonde en gesneuvelde Nederlandse jongens kwamen niet door de censuur. Pas veel later doken ze op, net als de verhalen over Nederlandse militairen die ver over de schreef waren gegaan.
De gemanipuleerde beeldvorming rond dit conflict is het onderwerp van de uiterst geslaagde tentoonstelling Koloniale oorlog, 1945-1949. Gewenst en ongewenst beeld. Daarbij draait het natuurlijk vooral om foto’s; de keiharde realiteit hangt vaak letterlijk tegenover het propagandawerk. Daarbij raak je door de aanvullende informatie als bezoeker ook goed op de hoogte van deze nog steeds omstreden periode in onze geschiedenis.
***** | Verzetsmuseum, Amsterdam | entree volwassene €10,- | tot en met 3 april 2016
Tekst: Leo Polak
Beeld: DLC/Nationaal Archief Den Haag