In de tijdelijke tentoonstelling Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden zijn honderden opgegraven voorwerpen te zien uit wat eens de grootste stad ter wereld was.
Ongeveer 2700 jaar geleden werd het de grootste stad ter wereld: Nineveh. De plaats in Noord-Irak was door de heersers van het machtige Assyrische Rijk namelijk uitgeroepen tot hoofdstad. Lang duurde de roem van Nineveh echter niet, want een eeuw later vernietigden vijanden van het Assyrische Rijk de stad.
Vindplaats vinden
Honderden jaren lang zochten archeologen naar de locatie van de verwoeste plek. In de negentiende eeuw lukte het dan eindelijk de vindplaats te achterhalen. En honderden van de voorwerpen die de wetenschappers hebben opgegraven, staan nu in de tijdelijke tentoonstelling Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden.
Denk hierbij aan dolken die het Assyrische leger gebruikte, servies van de inwoners van Nineveh en replica’s van lamassus – stierbeelden die werden gezien als beschermers van de stad. Deze voorwerpen zijn vergezeld door lange stukken informatie. Degenen die deze teksten grondig willen lezen, moeten even een dagje voor deze tentoonstelling uittrekken.
*** | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden | entree volwassene €12,50, plus €2,50 toeslag | t/m 25 maart 2018.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!