Heeft verveling ook nog zin?

KIJK-redactie

13 juni 2018 10:59

verveling

Iedereen verveelt zich weleens, al is het maar in de rij voor de kassa of wachtend op een trein. Dat vinden we niet leuk. Het kan zelfs onverdraaglijk worden. Waarom is dat zo? En heeft verveling misschien ook nog zin?

Stel, je bent aan het kamperen en de regen komt met bakken uit de lucht zetten. Wat nu? Eropuit trekken is geen optie: veel te nat en te koud. Je vrienden zitten aan het strand in het zonnige zuiden en hebben wel wat anders te doen dan met jou te appen. Een hele dag Netflixen, daar heb je ook geen zin in. Je boeken heb je uit, de winkels zijn dicht en verder is er in het oord waar je zit niks te doen of te zien. Grote kans dat je je gaat vervelen. Hoe moet je deze dag in hemelsnaam dóórkomen?

Verveling is een alledaags verschijnsel. Of je nu een saaie lezing bijwoont of je tijd zit uit te zitten op een verjaardagsfeestje, niemand ontkomt eraan zich af en toe te vervelen. Maar waar komt dit gevoel vandaan? En wat hebben we er eigenlijk aan?

Gezonde walging

Verveling is een overblijfsel uit het verleden, zeggen evolutionair psychologen. Het houdt verband met walging – een van de basisemoties die volkeren over de hele wereld kennen. Van rottend vlees bijvoorbeeld ga je over je nek, dus zal je dat niet eten. En dat is maar beter ook, want je zou er weleens ontzettend ziek van kunnen worden. Zo vermijden we instinctief dingen die niet goed zijn voor ons. Walging is letterlijk van levensbelang.

Dit is het begin van het artikel ‘Zo saai’ te vinden in KIJK 7/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 juni tot en met 18 juli.

Meer informatie:

Tekst: Iris Dijkstra

Beeld: iStock

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!