Vijf vreemde quarantaineplaatsen

Laurien Onderwater

07 april 2020 08:59

quarantaine quarantaineplaatsen

Sommige mensen moeten de quarantainetijd uitzitten op een wel heel bijzondere locatie. Vijf voorbeelden van gekke isolatieplekken.

Het is inmiddels dag 864 van de quarantaine en we zijn het allemaal beu. Maar als je een dak boven je hoofd hebt, een lekker bed om in te slapen én een stapel KIJK-edities om te lezen, mag je eigenlijk niet klagen. Dan zit je er warmpjes bij. Er zijn namelijk ook mensen die werden verrast door de COVID-19-uitbraak toen ze ver van huis waren. KIJK somt vijf van deze absurde quarantaineplekken op.

Lees ook:

1) Op een arctisch onderzoeksschip

Veel landen hebben als gevolg van de uitbraak van het coronavirus reisrestricties ingevoerd. Zo ook Noorwegen. En dat komt wetenschappers aan boord van het onderzoeksschip Polarstern – dat bestudeert hoe het veranderende klimaat het arctische gebied aantast – slecht uit. In april zou het onderzoeksteam, dat sinds februari aan boord is, namelijk worden afgelost door een nieuwe groep. Die zou via de semiautonome archipel Svalbard naar het schip, dat sinds oktober vastzit in het ijs, reizen. Maar toen kondigde Svalbard aan dat het de grenzen zou sluiten voor buitenstaanders en alleen permanente bewoners zou toestaan terug te reizen vanaf het Noorse vasteland.

Expeditieleiders proberen nu via een Russische ijsbreker de teams te verwisselen en kijken ook naar alternatieve reisroutes, maar de vooruitzichten blijven helaas onzeker. Komen de muren in jouw huis op je af? Wees dan blij dat de temperatuur er in ieder geval niet -12,4 graden Celsius is…

2) In het Big Brother-huis

Terwijl de meesten van ons niet kunnen wachten om weer buitenactiviteiten te doen, gaan anderen juist vrijwillig in quarantaine. De deelnemers van het Duitse tv-programma Big Brother bijvoorbeeld. Sinds februari zitten zij opgesloten in een huis uitgerust met camera’s vlakbij Keulen. Op het moment dat de deelnemers hun intrek namen, waren er 14 bevestigde coronagevallen. Inmiddels zijn er in Keulen ruim 100.000 besmettingen vastgesteld.

De mensen in het Big Brother-huis zitten zo afgesloten van de rest van de wereld dat het nieuws van de uitbraak hen ook vrij laat bereikte. In onderstaand filmpje krijgen de deelnemers voor het eerst te horen over de COVID-19-uitbraak.

Niet alleen in Duitsland hebben mensen zich vrijwillig laten opsluiten in de hoop een geldprijs te winnen, ook in Canada, Australië, Italië, India en Israël wordt Big Brother uitgezonden. Italië en India hebben al aangegeven te zullen stoppen met het tv-programma. De producer van de Duitse show, Rainer Laux, daarentegen noemt het huis momenteel de veiligste plek in Duitsland. “Veel familieleden smeekten de deelnemers om in huis te blijven. Ze bevinden zich feitelijk al in quarantaine.” Maar op de vraag wat er gebeurt als iemand wordt weggestemd uit het huis, antwoordt Laux snoeihard met: “Als ze worden weggestemd, moeten ze het huis verlaten. Dat zijn de regels.”

3) In een onderzeeër

Je zou denken dat onderzeeërs het afstand houden – social distancing – perfect beheersen. De subs bevinden zich immers midden op zee en dan vaak ook nog eens meters diep. Maar als dan iemand voet zet in een onderzeeër die in contact is geweest met een besmet persoon, krijgt het coronavirus zelfs hier de kans om zich te verspreiden.

Dit is helaas het geval met Orel, een Russische kernonderzeeër die is uitgerust met kruisraketten. Toen de sub in de marinehaven Zapadnaya Litsa lag, in het noordwesten van Rusland, kwam een burger aan boord die in contact was geweest met iemand die positief testte op COVID-19 – wat later pas bekend werd. Hoewel het virus zich nog niet heeft verspreid, is de gehele bemanning, circa honderd man, uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Ze mogen dus niet van de Orel af.

4) In een verlaten ziekenhuis

Als gevolg van de coronamaatregelen zijn er wereldwijd een hoop reizigers gestrand. Ook backpacker Lucy Parker zat samen met andere vakantiegangers vast. De jonge vrouw vloog van Londen naar Hanoi (Vietnam) om zich te herenigen met haar zus en een paar vrienden. Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Maar een paar dagen later werd de groep opgespoord door de Vietnamese autoriteiten nadat een passagier in het vliegtuig positief was getest op het coronavirus.

De politie werd naar de accommodatie van de toeristen gestuurd om ervoor te zorgen dat de vrouwen niet ontsnapten. Het personeel van het hostel verbrandde de matrassen en andere voorwerpen waarmee de vrouwen in contact waren gekomen. Gelukkig testte het reizigersgroepje negatief op het virus. Desalniettemin werden ze naar een verlaten ziekenhuis in Ninh Bình, Noord-Vietnam gebracht, en kregen het bevel om nog 12 dagen geïsoleerd te blijven.

Volgens Lucy’s zus Alice kon het ziekenhuis, dat oorspronkelijk een asiel was, behoorlijk eng zijn ‘s nachts. Verder was er geen douche aanwezig, de dames hadden een emmer water om zich mee te wassen. Toch waren de reizigers allesbehalve ontevreden: “We hebben eigenlijk heel veel geluk, we hebben van mensen over veel slechtere omstandigheden gehoord.”

5) Op Rottnest Island

Als je jezelf moet afzonderen van de buitenwereld, dan doe je dat natuurlijk het liefst thuis. Maar er is een aantal plekken op aarde waarbij het niet heel vervelend is om daar geïsoleerd te zitten. Op het Australische Rottnest Island bijvoorbeeld.

Het cruiseschip Vasco di Gama – met aan boord 800 passagiers – zou eind maart in de haven van Fremantle aanleggen, maar de strikte maatregelen die in West-Australië zijn opgelegd om de COVID-19-uitbraak te beperken, hebben schepen verboden om daar voor anker te gaan. En hoewel er geen indicatie was dat iemand aan boord van het schip ziek was, besloten functionarissen dat voor de zekerheid alle Australiërs naar Rottnest Island moesten worden overgeplaatst.

Op dat eiland een paar dagen vertoeven, moet op zich geen straf zijn geweest. Rottnest Island herbergt namelijk een grote populatie quokka’s – een van de meest geliefde dieren van Australië. Deze wallaby’s lijken voortdurend tevreden te zijn. En het kan niet anders dan dat dat voor een glimlach op het gezicht van de gestrande passagiers heeft gezorgd.

Een quokka. ©123RF

Bronnen: IFLScience, Science Magazine, The Guardian, Forbes

Beeld: CC BY 4.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!