Vijf pijlers van de godsdienst van de Vikingen

KIJK-redactie

01 september 2020 11:59

Vikingen

De Vikingen geloofden in een heleboel bovennatuurlijke wezens en dingen, maar sommige deskundigen betwijfelen of je kunt zeggen dat ze een samenhangende religie hadden. Hoe dan ook, dit waren enkele sleutelbegrippen voor de Scandinaviërs.

 1) Asgaard

De verblijfplaats van een van de twee ‘godenfamilies’, de Asen (de Vikingen kenden daarnaast de Wanen). Onder hen is Odin, de god van de oorlog, maar ook van de wijsheid, de poëzie en nog veel meer. Andere belangrijke Asen zijn Freyr, de god van de mannelijke potentie, en zijn tweelingzuster, de vruchtbaarheids- en liefdesgodin Freya. Odins zoon Thor heerst over storm en donder.

2) Midgaard

In de ‘Middenplaats’ (waarvan het continent Middenaarde uit The Lord of the Rings is afgeleid) houdt de mensheid zich op. Odin en zijn twee broers maakten deze wereld uit het vlees, het bloed en de beenderen van de door hen vermoorde ‘vorstreus’ Ymir. Midgaard wordt omringd door een oceaan waarin een reusachtig en levensgevaarlijk monster leeft, de Midgaardslang.

3) Yggdrasil

Deze ‘wereldboom’ vormt de verbinding tussen Asgaard, Midgaard en enkele andere domeinen. Wie de weg weet, kan tussen ze heen en weer reizen. De takken van Yggdrasil reiken tot in het heelal. Er is een theorie van een IJslandse deskundige die zegt dat we deze mythologische boom als de Melkweg moeten beschouwen.

4) Valhöll

Ook wel bekend als Walhalla. Deze residentie van Odin is de bestemming van Vikingen die in de strijd zijn gevallen. Ze worden er door Odins vrouwelijke helpers, de Valkyrja’s (of Walkuren), heengebracht. In Valhöll wijden de gesneuvelde helden zich volop aan eten, drinken en vechten. En als ze bij die knokpartijen nogmaals de dood vinden, worden ze weer tot leven gewekt.

5) Ragnarök

Dit is de Viking-apocalyps. Er komt een tijd dat de reuzen, om de dood van Ymir te wreken, zich tegen de goden zullen keren. Ondanks de hulp van de krijgers uit Valhöll zijn Odin en de zijnen kansloos in deze strijd. Dit betekent het einde van alles en iedereen, inclusief de mensenwereld. Niet voor niets speelde het noodlot zo’n grote rol in het wereldbeeld van de Vikingen.

Vikingen

Dit is een kader uit het artikel ‘Het Grote Heidense Leger’ te vinden in KIJK 10/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 september tot en met 14 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Openingsbeeld: Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!