Voor het eerst werkende stembanden gekweekt

KIJK-redactie

20 november 2015 09:03

Wetenschappers zijn erin geslaagd werkende stembanden te kweken uit slechts een paar cellen.

Na een weekendje meeblèren op een festival je stem een poosje kwijt zijn, is lastig. Maar er zijn mensen die wegens een ziekte of operatie hun stembanden verliezen, en die hebben een serieuzer probleem. Toch bestaat er een kans dat ook zij hun stem ooit terugkrijgen. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk echte stembanden weten te kweken. En ze werken nog ook.

Bladblazer

Om de kweek van de stembanden op te starten, moest er eerst wat weefsel uit bestaande stembanden worden verzameld. Dit wisten de wetenschappers los te peuteren uit gedoneerde menselijke strottenhoofden. Door de juiste cellen te isoleren en in het laboratorium op te kweken, hadden ze binnen twee weken tijd 170 stembandjes van zo’n 16 millimeter lang.

Om de gekweekte stembanden te testen, werden ze bij een vers gedoneerd strottenhoofd van een hond ingebracht. Vervolgens werd er warme lucht door het geheel geblazen met iets dat lijkt op een bladblazer. Volgens de wetenschappers ontstond er toen een ‘eeeee-achtige’ klank.

Maatwerk

Zo’n monotone klank is natuurlijk nog geen lang geen stem. “Maar,” legt onderzoeker Nathan Welham van de University of Wisconsin uit, “dit is wel hoe een stemgeluid begint, want na de stembanden, wordt het geluid door de allerlei bewegingen van de keel en de mondholte omgevormd tot wat wij taal noemen”.

Het doel van Welham is om op grote schaal allerlei verschillende soorten en maten stembanden voor mensen te kweken. Ook noemt hij de optie om het juist kleinschaliger aan te pakken en de stembanden precies op maat te laten groeien. De vraag naar gekweekte stembanden is volgens hem sowieso groot; alleen al in Amerika zouden zo’n twintig miljoen mensen problemen hebben met hun stembanden.

Bronnen: Science Translational Medicine, New Scientist

Beeld:  José Goulão/CC BY-SA 2.0