Hoe komt het dat fel licht pijn doet?

KIJK-redactie

19 april 2021 12:00

fel licht

Silke Bruins vraagt zich het volgende af: “Als je vanuit het donker in het felle licht stapt, doet dat pijn aan je ogen. Waardoor wordt dat veroorzaakt?”

In het donker zijn je ogen zo afgesteld dat het netvlies het kleine beetje licht uit de omgeving toch op kan vangen; de pupillen staan maximaal open. Stap je vanuit een donkere bioscoopzaal ineens naar buiten in het felle zonlicht, dan ervaren sommige mensen pijn aan de ogen. De lichtgevoelige cellen van het netvlies worden gedurende een kort moment overmatig gestimuleerd, je gaat knipperen, kunt een beetje hoofdpijn krijgen en soms gaan je ogen tranen.

Lees ook:

Fotofobie

Dit duurt nooit lang, want het plotselinge licht veroorzaakt een snelle vernauwing van de iris – met behulp van een kringspiertje – en de pupillen worden klein. “Niet het licht, maar het plotselinge samentrekken van de iris veroorzaakt het pijnlijke gevoel”, vertelt Jan Willem Pott, oogarts aan het UMC Groningen. “Dat heeft overigens geen schadelijke gevolgen voor de ogen.”

Iets anders is een overgevoeligheid voor licht, oftewel fotofobie. Pott: “Bij een ontsteking van de iris of van de spiertjes die ervoor zorgen dat de lens kan scherpstellen, bij beschadigingen aan het hoornvlies, een hersenschudding of migraine kan een geringe hoeveelheid licht al pijn geven. Deze patiënten kunnen daarom slecht tegen licht.”

Het risico op fotofobie is overigens kleiner bij mensen met donkere ogen dan bij mensen met blauwe ogen, omdat hun ogen meer pigment – dat beschermt tegen fel licht – bevatten.

Deze vraag kon je vinden in het zomernummer van KIJK.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens