Waarom we graag naar mooie mensen kijken

KIJK-redactie

12 november 2015 09:00

Als het even kan, begluren we een knap iemand stiekem een keertje extra (of vier). Hoe komen we toch aan die drang?

Of het nu is bij de supermarkt, in de trein of op televisie, naar bovengemiddeld mooie mensen kijken we graag nog eens om. Noorse wetenschappers denken nu te weten waardoor dit komt.

Merkwaardig experiment

Wanneer je naar iemand kijkt en je bepaalt hoe knap je hem of haar vindt, gebruik je volgens Olga Chelnokova van de University of Oslo het beloningsgebied in je hersenen. “Dit gebied zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je geniet van lekker eten. Het kijken naar een aantrekkelijk persoon wekt deze vorm genot blijkbaar ook op”, aldus Chelnokova.

Een ietwat merkwaardig experiment ging vooraf aan deze conclusie. De deelnemers aan het onderzoek van Chelnokova en haar collega’s werden namelijk gevraagd om afgebeelde gezichten te beoordelen op knapheid, maar niet voordat zij een kleine dosis morfine toegediend hadden gekregen. Morfine is een pijnstiller die het beloningssysteem stimuleert.

Betere partnerkeuze

“We zagen duidelijk dat de knappe gezichten een hogere ‘knapheidsscore’ kregen, maar ook dat ze vaker en langer werden bekeken dan gezichten die lager scoorden. Toen we met een ander middel het beloningssysteem juist onderdrukten, viel het direct op dat knappe gezichten ineens veel minder in de smaak vielen”, legt Chelnokova uit. De toegediende middelen hadden geen effect wanneer er naar ‘gewone’ of onaantrekkelijke gezichten werd gekeken.

De Noren sluiten niet uit dat dit gedrag tijdens de evolutie van het menselijk brein is ontstaan om een betere partnerkeuze te kunnen maken. Toch moet Chelnokova hier nog iets aan toevoegen: “Uiteindelijk spelen veel meer factoren een rol bij een goede relatie dan alleen uiterlijk, maar die komen vaak pas om de hoek kijken zodra je een persoon beter leert kennen”.

Bron: University of Oslo

Beeld: David Shankbone via Wikimedia Commons / CC BY 3.0 (header)