Waarom je je suf voelt na het slapen op een nieuwe plek

KIJK-redactie

22 april 2016 09:00

suf

Na een eerste nacht op een nieuwe locatie voelen we ons vaak moe. Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt waarom.

Het komt je ongetwijfeld bekend voor: je hebt voor het eerst geslapen op een nieuwe plek en bij het ontwaken voel je je ontzettend suf en moe. Amerikaanse wetenschappers weten nu de oorzaak: bij het slapen op een nieuwe bestemming blijft één hersenhelft wat meer wakker om waakzaam te blijven.

Gelijkenissen met zeedieren

Dit verschijnsel heeft wat weg van zeedieren en bepaalde soorten vogels, die een zogenoemde unihemisperic sleep hebben. Hierbij is de ene kant van het brein geheel wakker, terwijl de andere kant slaapt. Zo asymmetrisch functioneren de hersenhelften van de mens niet, maar de onderzoekers hebben aangetoond dat ons brein wel gelijkenissen heeft met dit systeem.

Zij kwamen tot deze conclusie door een onderzoek te doen naar mensen die voor het eerst op een nieuwe plek sliepen. Hierbij werden de gegevens van het brein geanalyseerd. Ook de data van de tweede slaapsessie werden bekeken. Hieruit bleek dat de hersenhelften tijdens de eerste nacht een verschillend activiteitspatroon hadden; de ene kant van het brein sliep lichter dan de andere. Dit was tijdens de tweede nacht niet meer het geval.

Mensen die regelmatig op een nieuwe locatie slapen, hoeven overigens geen last te hebben van het first-night effect, zoals de wetenschappers het fenomeen noemen. Zij zijn min of meer getraind om deze nachtbewaking uit te schakelen. De hersenen van de mens zijn namelijk erg flexibel.

Eigen kussen

Wanneer je de gevolgen van een first-night­ effect wil verminderen, helpt het volgens de onderzoekers om je eigen kussen mee te nemen. Ook zou het helpen om in dezelfde hotelketens te verblijven, waardoor je al aan het interieur bent gewend.

Bronnen: Current BiologyCell Press via EurekAlert!