Maak kennis met Emma de kantoorslaaf

KIJK-redactie

29 oktober 2019 09:18

Emma kantoor kantoorwerk

De rillingen lopen over je rug bij het zien van dit wassen beeld dat toont hoe we er over twintig jaar uitzien als we met een slechte houding blijven werken.

Ze heeft een vale huid, spataderen, droge en rode ogen, overgewicht en haar rug ziet eruit alsof ze haar dagen slijt met het luiden van de klokken van de Notre Dame. Emma, de levensgrote weergave die demonstreert wat kantoorwerk met je lichaam doet, schetst geen rooskleurig beeld. Britse wetenschappers hebben haar in het leven geroepen om kantoorklerken te waarschuwen.

Lees ook:

Slechte houding

In opdracht van Fellowes – een leverancier van kantoorbenodigdheden – analyseerde het team onder leiding van gedragsfuturoloog William Higham enquêtes. De vragenlijsten waren door meer dan 3000 kantoormedewerkers – uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – met gezondheidsproblemen ingevuld.

Die bevindingen zijn samengevat in het rapport The Work Colleague of The Future. Op basis van dit verslag is Emma ontworpen die kantoorslaven een spiegel voorhoudt: ze toont hoe de gemiddelde werknemer er over twintig jaar uit zou kunnen zien als er geen veranderingen in de werkomgeving worden aangebracht.

Wat het slechtste aan kantoorwerk is? Het stilzitten, schrijven de onderzoekers. “We brengen regelmatig uren aan onze bureaus door met weinig beweging en het gevolg is dat ons lichaam begint weg te kwijnen. Het versnelt niet alleen aandoeningen aan het spier- en skeletsysteem en zwakkere ledematen, maar ook bloedstolsels, hartaandoeningen, diabetes en zelfs kanker.”

Carrièreswitch?

Moeten we nu radicaal van carrière veranderen en bijvoorbeeld boswachter worden om dit scenario te voorkomen? Fysiotherapeut en lifestylecoach Guido Bakker nuanceert dit. “Er zijn heel veel factoren van invloed op het feit of je bijvoorbeeld wel of niet spataderen, lage rugpijn of verhoogd cholesterol ontwikkelt. Zitten alleen, is niet het probleem. Ik geloof wel dat lang in dezelfde positie blijven niet gezond is voor je lichaam.”

Wat is dan wel goed? “Wat betreft de juiste zithouding geef ik mensen altijd dit mee: de perfecte houding is elke volgende houding, wat betekent dat je veel van positie moet wisselen. Daarnaast gaat het vooral om het doorbreken van de stand waar je je lange tijd in bevindt. Al is het maar een minuut dat je even op staat en je rug strekt, dat doet al heel veel.”

Variatie

Wat Bakker goed aan dit rapport vindt, is dat niet alleen de fysieke maar ook de mentale kant wordt belicht. “Wat ik in mijn praktijk zie, is dat de prestatiemaatschappij waarin we leven het nog uitdagender maakt om echt te ontspannen. Veel mensen staan continue in de actiemodus en hun leven is één grote ’to-do list’ geworden; je leeft met chronische stress en dit in combinatie met een stilzittend lichaam kan veel fysieke en mentale klachten geven.”

Verder moeten we volgens Bakker beseffen dat de lichamelijke klachten die ontstaan als gevolg van kantoorwerk – migraine, huidklachten, droge ogen et cetera – niet een disfunctioneren is van je lichaam. “Je lichaam functioneert juist heel goed en laat op haar manier weten dat het wordt overbelast.” Aan jou de taak om ernaar te luisteren en actie te ondernemen.

Hoe? “Varieer en doseer is hierop van toepassing. Het lichaam houdt namelijk van afwisseling, nieuwe prikkels, zodat het blijft vernieuwen en blijft leren. De beste tip voor lichamelijke en mentale gezondheid is om buiten te wandelen, al is het maar vijf minuten, en het liefst in de natuur! Zo krijg je frisse lucht, een zonnestraal, beweging en kun je je echt even onttrekken van je werk.”

Bronnen: Fellowes, rapport (pdf), Futurism

Beeld: Fellowes

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK