Wat haalt mijn lijf uit voedsel?

KIJK-redactie

28 november 2019 15:59

smaak zoet bitter

Sommige voedingsmiddelen lijken je lichaam weer onverteerd te verlaten. Wat blijft er van die belangrijke voedingsstoffen nog achter?

“Er wordt hoog opgegeven van de voedingswaarde van bijvoorbeeld noten en fruit”, schrijft Sjef Pete Németh. “Maar ik heb een darmstoma en merk dat allerlei voedingsmiddelen, zoals noten, pinda’s, bessen, mais en champignons, er onverteerd uitkomen. Wat blijft er dan van die belangrijke voedingsstoffen achter in mijn lichaam?”

Stoma

We kloppen aan bij maag-, darm- en leverarts Ben Witteman van Ziekenhuis Gelderse Vallei/ Wageningen University & Research, die als buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid alles weet van vertering. Wat kan er bij Sjef aan de hand zijn? Ligt het misschien aan zijn stoma? Of kauwt hij niet goed?

“Sjef hoeft zich geen zorgen te maken: hij neemt die voedingsstoffen gewoon op”, antwoordt Witteman. “Voedingsmiddelen als champignons, erwten en worteltjes hebben een grofmazig vezelskelet dat heel blijft in de darm. Maar de spijsverteringssappen komen daar wel doorheen en nemen de voedingsstoffen eruit op. Als je zo’n pinda zou beetpakken, dan merk je ook dat die helemaal zacht is geworden. Je kunt hem zelfs uitwrijven.” En hoe zit dat bij mensen zonder stoma? “Daar zitten ook nog hele stukjes in de ontlasting, alleen valt dat na een toiletbezoek wat minder op.”

Voedsel kauwen

Je kunt dus voedingsstoffen opnemen uit ongemalen voedsel. Maar hoef je dan überhaupt wel te kauwen? “In principe zorgt je maag er door afwisselend kneden en opwerpen van voedsel voor dat alles klein genoeg wordt. Als je niet kauwt, neemt je maag die functie dus over. Toch zou ik niemand willen aanraden om niet te kauwen. Kauwen zorgt er namelijk wel voor dat je spijsvertering soepeler verloopt, en je krijg er een verzadigd gevoel door.”

Bijkomend voordeel van kauwen: als je gezellig uit eten gaat, proef je door te kauwen meer van je exquise hapjes. Bovendien sta je niet na een kwartier alweer buiten op de stoep, gevuld met hompen voedsel.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK