Welke soldaten doen het vaakst een zelfmoordpoging?

kijkmagazine

09 juli 2015 09:00

Amerikaanse soldaten in Irak

Amerikaanse wetenschappers hebben in kaart gebracht welke soldaten tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan het vaakst probeerden een eind aan hun leven te maken.

Voor het Amerikaanse leger vormden de jaren 2004-2009 de langste aaneengesloten periode waarin het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen hoger lag dan in de andere takken van de krijgsmacht. Niet zo gek ook; in die periode vonden de oorlogen in Afghanistan en Irak plaats. Maar wie maakt aan het front de grootste kans om dan een eind aan zijn of haar leven te willen maken? Dat heeft een team van Amerikaanse onderzoekers onder leiding van Robert Ursano (Uniformed Services University of the Health Sciences te Bethesda) uitgezocht.

Vrouwen en blanken

Sowieso blijkt dat van alle mensen in dienst van het leger de ‘gewone soldaten’ het vaakst suïcidaal worden. Soldaten vormen namelijk 83,5 procent van het personeelsbestand, maar zijn verantwoordelijk voor 98,6 procent van de zelfmoordpogingen.

Onder die soldaten hadden de vrouwen een ruim twee keer zo hoge kans om een poging tot zelfmoord te doen dan de mannen. Daarnaast probeerden blanken vaker een eind aan hun leven te maken dan zwarten, hispanics en Aziaten in het leger.

Gevaarlijke tweede maand

Verder maakte het duidelijk uit hoe lang iemand al in dienst was. Soldaten die minder dan vier jaar deel uitmaakten van het leger, hadden een grotere kans een zelfmoordpoging te doen. Vooral de tweede maand van het militaire dienstverband bleek in dit opzicht gevaarlijk.

Niet geheel onverwacht is dat soldaten waarbij recent mentale problemen waren geconstateerd, vaker een zelfmoordpoging deden. Wel maakt dit de kans ook gelijk flink groter; een factor 18 bij gewone soldaten, een factor 90 (!) bij officieren.

Grootste onderzoek tot nu toe

Ursano en zijn team baseerden hun conclusies op 9791 werknemers van het U.S. Army die in de genoemde periode een zelfmoordpoging deden. Daarmee hebben ze naar eigen zeggen “het grootste onderzoek tot nu toe gedaan naar zelfmoordpogingen in het leger”. De uitkomsten kunnen helpen om risicogevallen op tijd te identificeren en daarmee het aantal zelfmoordpogingen en zelfmoorden in het leger terug te dringen.

Niet alleen de recente oorlogen, maar ook de crisis leidde tot meer zelfmoorden. Lees er hier meer meer over. Verder beantwoordden we een tijd geleden de nogal morbide lezersvraag ‘Kun je zonder hulpmiddelen zelfmoord plegen?’

Bronnen: JAMA Psychiatry, American Medical Association via EurekAlert!