‘Wi-Fi-tracking in trein moet kans op zitplek verhogen’

Naomi Vreeburg

02 december 2019 12:59

nederlandse spoorwegen

De Nederlandse Spoorwegen willen zitplaatszoekers een handje helpen. Maar wel door de Wi-Fi-signalen van hun mobiele telefoons te volgen.

“Zoals u kunt merken, is het erg druk in de trein”, roept de conducteur geregeld om. “Maar als u doorloopt naar de achterste wagons heeft u kans op een zitplek.” Als het aan de directeur privacy van de NS ligt, kunnen reizigers er binnenkort via hun smartphone zelf achter komen waar nog plek is. Daarvoor wil Udo Oelen wel Wi-Fi-tracking inzetten.

Lees ook:

Stoelsensor

En dat laatste is natuurlijk een heikel punt. Het traceren van Wi-Fi-signalen van mobiele telefoons kan via een zogeheten MAC-adres, een vrijwel uniek identificatienummer van een smartphone. Deze gegevens mogen volgens de privacywet niet zomaar worden verkregen. Het besluit moet dan ook nog vallen, zo zegt Oelen. “We moeten het eerst nog toetsen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De vraag is vervolgens hoe snel het geïmplementeerd kan worden.”

Het liefst ziet de directeur privacy dat er in iedere stoel een sensor komt om in detail in kaart te kunnen brengen waar plekken vrij zijn. “De huidige treinen van de NS hebben die sensoren echter nog niet”, aldus Oelen aan Trouw. Wel weten de Nederlandse Spoorwegen al hoe druk het in een wagon is. “Daarvoor gebruiken we gewichtssensoren in de sporen – oorspronkelijk bedoeld voor goederentreinen.” Maar deze techniek is niet op alle trajecten aanwezig.

Veiligheid

Kortom: het kan beter. Maar uiteraard moet dit niet ten koste gaan van de privacy. Oelen wil dan ook waarborgen dat het MAC-adres van de telefoon wel geteld wordt door de sensor, maar dat dit MAC-adres niet echt wordt geregistreerd. “De NS willen niemand volgen, maar alleen weten hoe druk het uiteindelijk wordt in zo’n trein.”

Dit zou niet alleen prettig zijn voor de reiziger, maar ook voor de veiligheid is het beter als niet iedereen hutjemutje in de voorste wagons staat terwijl er achterin de trein nog plek over is.

Bronnen: Trouw, Tweakers.net

Beeld: Treinbas/CC BY-SA 4.0

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK