Wie heeft het diepvriesvoedsel uitgevonden?

KIJK-redactie

30 juli 2018 10:59

diepvriesvoedsel

We hebben allemaal weleens (of vaker dan eens) een diepvriesmaaltijd genuttigd. Maar wie heeft dit voedsel eigenlijk uitgevonden?

Voedsel flink koud maken om het langer eetbaar te houden, wordt natuurlijk al eeuwen gedaan. Het gebeurde onder andere in de zogeheten ijskelders die je nog steeds in de omgeving van menig Nederlands kasteel of landhuis kunt aantreffen. Brokken ijs die ’s winters uit vijvers, plassen en sloten waren gehaald, zorgden daar het hele jaar door voor een lage temperatuur.

Afkijken

Maar diepvriesvoedsel is een verrassend recente uitvinding, namelijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw, en staat op naam van de Amerikaan Clarence Birdseye. Hij liet zich inspireren door de originele bevolking van Noord-Canada, waar hij tussen 1912 en 1917 biologisch veldwerk deed.

Hij zag dat deze Inuit de vissen die ze vingen bij temperaturen van vaak wel 40 graden onder nul lieten bevriezen. Werd die vis vervolgens ontdooid en opgegeten, dan smaakte hij nog lekker vers. Een heel verschil met het bevroren voedsel dat op dat moment in de Verenigde Staten op de markt was. Dat werd langzaam ingevroren. De grote ijskristallen die daarbij ontstonden, beschadigden de celmembranen van vlees of vis, wat de kwaliteit van deze etenswaren geen goed deed.

Snel koelen

In 1922 ontwikkelde Birdseye in New York het procedé dat flash freezing oftewel snelkoeling heet. Door lucht met een temperatuur van -43 graden Celsius te gebruiken, voorkwam hij de vorming van grote ijskristallen. Nadat dit met visfilets was gelukt, ging Birdseye ook aan de slag met vlees, gevogelte, groente en fruit. Toch duurde het een tijdje voordat de Amerikaanse consumenten, die om de hierboven genoemde reden niet zoveel trek in bevroren voedsel hadden, gewonnen waren voor de diepvriesproducten van de General Foods Corporation.

De grote doorbraak kwam in de Tweede Wereldoorlog. Doordat er te weinig blik was, ontstond er een schaarste aan conserven. En aangezien een heleboel mannen in het leger zaten, hadden miljoenen Amerikaanse vrouwen een fulltimebaan, bijvoorbeeld in de industrie. Na een dag hard werken schoven ze graag wat diepvriesvoedsel in de oven.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Leo Polak

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!