Wie heeft het WK voetbal bedacht?

KIJK-redactie

17 december 2018 10:59

WK voetbal

Het WK voetbal is nog maar net achter de rug, en het eerstvolgende vindt pas in 2022 plaats in Qatar. Maar wiens idee was deze internationale voetbalwedstrijd eigenlijk?

Hoewel de eerste voetbalwedstrijd tussen landenteams in 1872 werd gespeeld (Schotland-Engeland, 0-0), duurde het bijna zestig jaar voordat er een wereldkampioenschap voetbal kwam. Sinds 1908 was voetbal al wel een officieel onderdeel van de Olympische Zomerspelen. Twaalf jaar later ontfermde de in 1904 opgerichte wereldvoetbalbond FIFA zich over de organisatie van het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen in Antwerpen. Daar namen dertien Europese landen en Egypte aan deel, en België won de gouden plak.

Uruguay trakteert

Maar Jules Rimet wilde meer. Rimet was een Franse advocaat en oprichter van de Parijse voetbalclub Red Star. Hij zag voetbal als een kracht die de wereld kon verenigen; om die reden accepteerde Red Star mensen uit alle lagen van de samenleving als lid, wat lang niet overal gebeurde. Nadat Rimet in 1921 voorzitter van de FIFA was geworden, begon hij serieus werk te maken van een echt wereldkampioenschap. In 1928 viel tijdens een FIFA-congres in Amsterdam het besluit om zo’n toernooi te organiseren.

Het eerste WK vond in juli 1930 in Uruguay plaats. Waarom helemaal in dat Zuid-Amerikaanse land? Omdat de Uruguayaanse voetballers op de Olympische Spelen van zowel 1924 als 1928 goud hadden gewonnen, omdat Uruguay in 1930 vierde dat het honderd jaar onafhankelijk was, en omdat de Uruguayaanse voetbalbond alle reiskosten van de deelnemers voor zijn rekening nam.

Nobelprijsverliezer

Het toernooi duurde twee weken en er deden dertien landen aan mee. Ook nu won Uruguay, door in de finale Argentinië met 4-2 te verslaan (zie de foto). De spelers van de Europese teams (Frankrijk, België, Joegoslavië en Roemenië) waren ruim twee maanden van huis. Aangezien het intercontinentale vliegverkeer nog in de kinderschoenen stond, moesten ze per schip heen en weer.

Drieëndertig jaar lang, tot 1954, stond Jules Rimet aan het hoofd van de FIFA. Van 1946 tot 1974 droeg de WK-beker zijn naam. In 1956 (overigens ook het jaar waarin hij zou overlijden) werd Rimet voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. Maar die eer was hem niet gegund.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Leo Polak

Beeld: FIFA ARCHIVES

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.