Witte dolfijn deel van de Russische marine?

Karlijn Klei

01 mei 2019 10:58

Het vreemde gedrag van een witte dolfijn in wateren ten noorden van Noorwegen doet sommige experts vermoeden dat het dier bij de Russische marine hoort.

Vissers waren verbaasd toen ze in de Barentszzee nabij het dorp Inga, in het noorden van Noorwegen, een witte dolfijn, oftewel een beloega spotten. Het dier was niet alleen niet bang voor mensen, het leek de boten actief op te zoeken. Nog gekker dan het vreemde gedrag was het bijzondere tuigje dat het dier om had, met daarin de tekst; ‘Equipment of St. Petersburg’. Wellicht, vermoeden Noorse onderzoekers, is de beloega een verdwaald ‘lid’ van de Russische marine.

Lees ook:

Wellicht in een poging zich te ontdoen van het tuigje, leek de beloega de Noorse vissers actief op de zoeken.

Uitrusting

“We wilden onze netten uitgooien toen we een walvis (een beloega red.) tussen de boten zagen zwemmen”, vertelde visser Joar Hesten aan de Noorse omroep NRK. “Terwijl het dier naar ons toe zwom, zagen we dat het een soort tuigje droeg.” Hesten was niet de eerste die de witte dolfijn zag, ook collega’s spotten het beest dat de boten actief leek op te zoeken.

Vergezeld door biologen van het Noorse Directoraat voor de Visserij keerde Hesten later terug om het dier, een Delphinapterus leucas, van het tuigje te verlossen. Aan het ding, waarin de woorden ‘Equipment of St. Petersburg’ (uitrusting van St. Petersburg) stonden geschreven, leek een camera of een ander instrument bevestigd te kunnen worden.

Dolfijn in training?

Sommige Noorse onderzoekers vermoeden dat het tamme dier afkomstig is van de Russische marine in Murmansk. Dat klinkt misschien gek, maar het zal niet de eerste keer zijn dat zeezoogdieren voor maritieme doeleinden worden gebruikt. Volgens The Guardian ‘rekruteerde’ Sovjet Rusland in de jaren 1980 onder andere dolfijnen voor militaire doeleinden.

Of dat betekent dat dit dier echt een verdwaald (of ontsnapt) lid van de Russische marine is, is natuurlijk nog maar de vraag. Hoe het ook zij, de beloega is verlost van het tuigje en kan zijn leven in de Barentszzee voortzetten.

Bronnen: NRK, The Guardian

Beeld: Noorse Directoraat voor Visserij (Fiskeridirektoratet)

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!