Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Ja, leuk hoor, zo’n Nobelprijs, maar het zou pas écht eervol zijn als jouw zelfbedachte woord in het woordenboek terechtkomt! Hoe pak je dat aan?
Woordenboekmakers houden voortdurend in de gaten welke woorden er worden gebruikt in Nederlandse kranten, boeken, en online. Een nieuw woord wordt pas opgenomen als het ‘gangbaar’ is geworden, oftewel: als het gedurende langere tijd voorkomt, en gebruikt wordt door allerlei verschillende taalgebruikers. Een woord dat bijvoorbeeld alleen in de sportvisserij voorkomt, maakt geen kans, net zomin als een buzzwoord van een politicus dat na een maand weer uit de media is verdwenen.
Lees ook:
Hitpotentie
Als je een woord in het woordenboek wilt krijgen, moet je dus zorgen dat allerlei mensen het regelmatig gaan gebruiken. Dat zal het best lukken wanneer het een makkelijk te onthouden woord is, met een alledaagse betekenis.
Zo heeft het woord ‘klimaatblokkade’ (een blokkade opgeworpen door klimaatactivisten) een grotere hitpotentie dan ‘siëstabeweiding’ (maatregel tijdens hevige hitte, waarbij het vee op het heetst van de dag bij wijze van siësta binnenblijft en juist ’s avonds of ’s nachts de wei in gaat).
Áls het trouwens lukt om jouw taalcreatie in het woordenboek te krijgen, valt het vies tegen met de eer: woordenboekmakers schrijven nooit de naam van de bedenk(st)er van een lemma erbij. Misschien toch maar voor die Nobelprijs gaan?
Deze vraag staat ook in KIJK 4/2020.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Sterre Leufkens