​De (on)zin van extra vitamines

KIJK-redactie

03 april 2020 15:59

vitamines

(Advertentie) Tijdens de corona-epidemie zijn mensen geneigd meer vitamines te slikken. Maar wanneer heb je extra vitamines of mineralen precies nodig?

Vitamine B, C, D en A maar ook visolie, magnesium en ijzer. Het schap voedingssupplementen en vitaminepillen bij de drogist is enorm. Zoals nu, tijdens de corona-epidemie, zijn mensen geneigd meer vitamines te slikken. Maar wanneer heb je extra vitamines of mineralen precies nodig? Het voorkomen van griep door het slikken van wat extra vitamines is een fabel. Griep krijgt je niet van een tekort aan een bepaald vitamine maar wordt overgedragen van mens op mens. De meeste vitamines kun je gewoon uit gezonde voeding halen. Toch zijn er momenten waarbij je soms wat extra vitamines kunt gebruiken.

Extra vitamines en mineralen noodzakelijk

Het is voor bepaalde groepen namelijk wel nodig om wat extra vitamines te slikken zodat ze toch aan de juiste benodigdheden komen die het lichaam nodig heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen, zij kunnen het best tot de leeftijd van 12 jaar extra vitamine D slikken. En voor veganisten is het verstandig om vitamine B12-pillen toe te voegen aan hun dagelijks eetpatroon. Door het gebrek aan zuivel of rood vlees – wat ze uit principe niet eten – krijgen ze te weinig vitamine B12 binnen. Voor vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn, is het slikken van extra vitamine verstandig. In dit geval gaat het dan om B11 foliumzuur en vitamine D. En baby’s die borstvoeding krijgen, hebben wat extra vitamine K nodig in hun eerste drie maanden. Voor 50-plussers is het ook goed wat extra vitamine D in te nemen tegen botontkalking.

​Welke vitamines zijn er?

Er zijn totaal 13 soorten vitamines en deze zijn op te delen in twee groepen; namelijk vitamines die in water oplossen en vitamines die in vet oplossen. De vitamines C en E rekent men tot de antioxidanten. Antioxidanten is de verzamelnaam voor bepaalde mineralen, vitamines E en C, maar ook voor spoorelementen. Ze dragen op een positieve manier bij aan de bestrijding van ‘vrije radicalen’: agressieve stoffen die je cellen en weefsels kunnen beschadigen. 

Vet oplosbaar

Vitamine A, D, E en Khaal je met name uit voedingsproducten die vet bevatten. Denk daarbij aan vis, vlees, smeer- en bereidingsvetten maar ook melk, melkproducten en noten. Vitamine A is goed voor je ogen en huid en zorgt voor een gezond afweersysteem. Vitamines D1 en D2  zijn belangrijk voor een gezonde groei van botten, tanden en spierweefsels en ook voor het afweersysteem. Tevens neemt het de calcium en fosfaat op uit je voeding. Vitamine K is van belang voor de bloedstolling en sterke botten.

Water oplosbaar

Vitamine B en C zijn in water oplosbaar.Deze vitamines haalt je lichaam uit volkoren brood en volkorenproducten, maar ook uit groente en fruit, noten en peulvruchten, melk en melkproducten.

Vitamine B is onder te verdelen in:

  • B1 voor de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.
  • B2 en B3 houden de huid gezond.
  • B3 voor een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel.
  • B6 voor de opbouw en afbraak van aminozuren en het regelt de werking van bepaalde hormonen. Deze heb je ook nodig voor de groei. je afweersysteem en je zenuwstelsel. Vitamine B8 is goed voor je huid en haar.
  • B11 (foliumzuur) zorgt voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen.
  • B12 is goed voor het aanmaken van rode bloedcellen.

Te veel kan schadelijk zijn

Zoals meerdere dingen in het leven, kunnen vitamines ook schadelijk zijn voor je gezondheid als je er langere tijd te veel van inneemt. Zo kan een teveel aan vitamine C, ijzer, fosfor, kalium en mangaan ongewenste klachten, zoals darmklachten, veroorzaken. Als je echter een normaal eetpatroon aanhoudt komt dat bijna niet voor. Daarom is het meest verstandig om  – als je niet in een risicogroep zit of een bepaald dieet volgt – gewoon voldoende groente en fruit te eten en een gevarieerd menu aan te houden.