Nederlandse en Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de hersenen van vrouwen langdurig veranderen tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid, stemmingswisselingen en winderigheid zijn slechts een paar symptomen die zwangere vrouwen te wachten staat. Maar er is meer. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het brein van moeders in spe verandert. En niet voor eventjes. De veranderingen houden ten minste twee jaar aan.
Zwangerschap
Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers toen ze 25 vrouwen die voor de eerste keer moeder werden bestudeerden. Ze onderzochten de hersenen van de dames op drie momenten: voor de zwangerschap, vlak na de bevalling en twee jaar na de bevalling. Deze gegevens vergeleken de wetenschappers met het brein van mannen die net vader waren geworden, en met de hersenen van mannen en vrouwen die geen kinderen hebben.
De grijze stof van de zwangere dames neemt op verschillende plekken in het brein af tijdens de zwangerschap en was twee jaar na de bevalling nog niet teruggekomen. De hersengebieden waar een deel van de grijze stof verdween, spelen een rol bij het inschatten van andermans emoties. Ook de hippocampus krimpt tijdens de zwangerschap, het gebied dat met ons geheugen gemoeid is. Na de bevalling neemt deze hersenregio wel weer zijn oorspronkelijke stand aan.
Deze veranderingen werden niet gezien bij de mannen en vrouwen die geen kinderen hebben en ook niet bij mannen die pas vader waren geworden.
Emoties
Maar welke gevolgen hebben de veranderingen? Volgens de onderzoekers zouden ze ervoor zorgen dat moeders de emoties en gedachten van hun baby’s beter kunnen herkennen. Waarom deze veranderingen dan niet bij mannen optreden die pas vader zijn geworden, blijft dan wel de vraag. Ook zijn hier te weinig bewijzen voor, zo hebben onderzoekers die niet betrokken waren bij de studie laten weten. Over de nasleep van de veranderingen valt dus nog te twisten.
Bronnen: Nature Neuroscience, The Guardian, The Washington Post