Zweedse brouwerij maakt pils van afvalwater

kijkmagazine

03 juni 2018 10:00

Pur:rest 'afvalwaterpils'

Pur:rest 'afvalwaterpils'. Bron: Nya Carnegiebryggeriet

Het klinkt niet écht aantrekkelijk: pils gebrouwen met afvalwater. Toch waagde deze Zweedse bierbrouwer zich eraan – en het schijnt nog lekker te zijn ook.

Duurzaamheid is ‘hot’ – en ook bierbrouwers moeten eraan geloven. Waar de meesten verantwoordelijkere verpakkingen maken, gaat deze brouwerij een stapje verder. Hier maken ze straks pils van gerecycled rioolwater.

Gerecycled

Samen met het Zweedse onderzoeksinstituut voor het milieu (IVL) brouwde de Nya Carnegiebryggeriet brouwerij ‘PU:REST’ – een 4,8% pilsener van malt, hop én last but not least gerecycled afvalwater.

Volgens het instituut is het bier niet alleen zonder zorgen te drinken, maar is het ook met het oog op het wereldwijde tekort aan schoon drinkwater een heel goed idee. Toch is niet iedereen enthousiast.

Twijfel

Je kunt het mensen natuurlijk niet écht kwalijk nemen dat ze niet staat te springen bij het idee water te drinken dat eens door het riool stroomde. Helaas zorgt het er wel voor dat het moeilijk is gerecycled water op grotere schaal in te voeren. Om het allemaal iets aantrekkelijker te maken, probeerde het IVL daarom eerst het geliefde ‘pilsje’.

Markt

Het is niet de eerste keer dat er gerecycled water wordt gebruikt bij de productie van bier. Zo produceerde een brouwerij in Californië vorig jaar, toen de streek leed onder een waterschaarste, de ‘Full Circle Pale Ale’. En hoewel deze onderhand al niet meer te krijgen is, zal PU:REST vanaf de zomer vast in de Zweedse schappen liggen.

Helaas is PU:REST vooralsnog dus alleen in het Scandinavische land te krijgen. Mocht je je dus afvragen of dit pilsje er een gek smaakje op nahoudt, wordt de volgende stedentrip toch misschien Stockholm?

Bronnen: Popular Mechanics, Lonely Planet

Beeld: Nya Carnegie Bryggeriet

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!