143 keer naar de maan en terug met Pokémon GO

Naomi Vreeburg

14 oktober 2016 13:00

Pokémon GO

Uit een onderzoekje van Microsoft Research zou blijken dat Amerikaanse spelers van Pokémon GO gemiddeld 192 stappen per dag extra zetten door de game.

Het doel van de makers van Pokémon GO was, naast veel geld verdienen, om mensen weer naar buiten en in beweging te krijgen. En als je de filmpjes van de gigantische massa Pokémonspelers op Kijkduin voorbij hebt zien komen, kun je concluderen dat dit is gelukt. Onderzoekers van Microsoft Research zijn er nog wat dieper in gedoken en hebben berekend dat de gemiddelde Amerikaanse Pokémonspeler 192 stappen extra per dag heeft gezet door het spel.

144 miljard stappen

Om aan deze resultaten te komen, spitten de onderzoekers de data door van 31.793 gebruikers van de fitnesstracker Microsoft Band. Niet al deze mensen speelden Pokémon GO; aan de hand van hun zoekopdrachten in Microsoft’s zoekmachine Bing achterhaalde het team welke gebruikers van de Microsoft Band dit wel deden. Van deze personen bekeken de onderzoekers de gezette stappen vóór en na de lancering van Pokémon GO.

Hieruit concluderen ze dat de personen 192 stappen extra per dag hebben gezet in de eerste 30 dagen van het spel. Extrapolerend naar 30 dagen is dit 5760 stappen erbij per persoon. Uit eerdere studies blijkt dat 25 miljoen mensen in de Verenigde Staten de game actief spelen. Zo berekenen de onderzoekers dat deze personen samen maar liefst 144 miljard stappen extra hebben gezet.

Naar de maan

Dit is natuurlijk wat abstract, want wat kunnen we ons voorstellen bij 144 miljard stappen? Nou, zo meldt Microsoft Research in het onderzoek, dit is 143 keer naar de maan en terug. Al zullen de Pokémonspelers dit nu bij lange na niet meer bereiken. De hype is wel een beetje over.

Verder zitten er een aantal haken en ogen aan het onderzoek. Zo is er alleen gekeken naar de mensen met de fitnesstracker en weet je natuurlijk nooit zeker of de gebruikers Pokémon GO spelen als ze vaak op Bing hebben gezocht naar de game.

Bronnen: ArXiv.org, Sputnik International, Volkskrant