6500 jaar oude tandvulling ontdekt

KIJK-redactie

21 september 2012 09:45

Prehistorische tandvulling

Onderzoekers hebben een tandvulling uit de steentijd gevonden. De vondst kwam aan het licht toen een nieuwe röntgentechniek op een prehistorisch kaakbeen werd toegepast.

Wie dacht dat prostituee het oudste beroep is, heeft het misschien bij het verkeerde eind. Wetenschappers hebben namelijk een knap staaltje tandheelkunde uit het stenen tijdperk ontdekt. De vulling van bijenwas werd in een gebroken tand van 6500 jaar oud aangetroffen. Hiermee is het de oudste tandheelkundige vondst tot nu toe.

Verticale barst

Prehistorische tandvulling

De aangegeven breuk is 6500 jaar geleden opgevuld met bijenwas.

De vulling behoorde toe aan een 24 tot 30-jarige man die destijds in de buurt van Slovenië leefde. De versteende kaak werd begin vorige eeuw al gevonden en veilig opgeborgen in een museum. Daar bleef hij ruim een eeuw liggen zonder dat iemand iets vreemds opmerkte.

Totdat Claudio Tuniz en Federico Bernardini van het International Centre for Theorethical Physics in Triëst het kaakbeen gebruikte om nieuwe röntgenapparatuur te testen. Zij zagen al snel dat een lange verticale barst in de tand was opgevuld met een onbekend materiaal. Dankzij een infraroodtechniek konden ze vaststellen dat het bijenwas was.

Uitdroging

Het valt echter niet uit te sluiten dat de bijenwas met een ander doel – zoals een begrafenisritueel – werd toegevoegd en dat de tand in de loop der jaren door uitdroging is gebarsten. De onderzoekers geloven dit echter niet en denken dat de tand wel degelijk is opgevuld als pijnverlichting. Zij wijzen erop dat bijenwas snel smelt (en droogt) en dat de honing antibacteriële eigenschappen bezit. De prehistorische patiënt moet dus wel een tevreden tandartsklant zijn geweest.

Bronnen: PLoS ONENew Scientist

Beeld: Bernardini F, Tuniz C, Coppa A, Mancini L, Dreossi D, et al. (2012)/PLoS ONE