Rens uit Uden vraagt zich al een tijdlang af of je een aap kunt leren fluiten.
Laten we beginnen met wat fluiten precies is. Je doet het door ingeademde lucht voorzichtig tussen je lippen door uit te blazen. Maar eenvoudig is het niet. Er gaat flink wat oefening aan vooraf voordat je het goed kunt.
Apentong
Dat fluiten in het begin zo lastig is, komt doordat je voor een goede fluit je lippen, mond, kaken, tong en de hoeveelheid lucht heel precies op elkaar moet afstemmen. Anders hoor je niks. Heb je eenmaal door welke combinatie de juiste is, dan kun je met de stand van je tong verschillende tonen fluiten.
Voor een aap is het maken van die juiste combinatie vrijwel onmogelijk. De tong van een aap is namelijk in veel opzichten anders dan die van een mens. Een apentong kan wel omhoog en omlaag bewegen, maar bijna niet naar voren en naar achteren. Hij is dus veel minder flexibel dan onze tong. En juist een flexibele tong is nodig om mooi te kunnen fluiten.
Er zijn ongetwijfeld apen die bij toeval weleens een fluittoon weten te produceren. Maar apen slagen er dus niet in om te fluiten zoals wij dat kunnen. Daar is hun mond te afwijkend voor.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Tekst: Jasper Verhaar
Beeld: Shutterstock
Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.