‘Accu laadt sneller op door schuimvlokken’

Naomi Vreeburg

24 maart 2015 16:00

Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om schuimvlokken te verwerken in accu’s.

Je kent het wel; je opent een pakketje en moet eerst door een grote hoeveelheid schuimvlokken (zie foto) graven om datgene wat je hebt besteld te kunnen bewonderen. En dit verpakkingsmateriaal gooien we net zo snel weg als het in de doos is gekomen. Maar kunnen we daar nu niets nuttigs mee? Jawel, zo laten onderzoekers op de American Chemical Society National Meeting & Exposition zien. Het schuim zou er namelijk voor kunnen zorgen dat een accu sneller oplaadt.

Lagere weerstand

Een accu bestaat uit twee elektroden: een anode en een kathode. De meeste anodes in lithium-ion-accu’s zijn gemaakt van grafiet. Maar schuimvlokken die werden verhit tot boven de 500 graden Celsius lijken dit grafiet prima te kunnen vervangen. De accuonderdelen worden hierdoor tien maal zo dun als de anodes tegenwoordig zijn. Dit betekent ook dat de elektrische weerstand lager is en de oplaadtijd van deze accu’s minder lang zal duren.

Niet alleen laptop- en telefoonbedrijven worden blij van dit idee, ook het milieu wordt ermee geholpen. Slechts 10 procent van de schuimvlokken die wereldwijd worden gebruikt in verpakkingen worden gerecycled. De rest komt veelal bij het afval terecht en blijft een hele tijd rondzwerven; de vlokken zijn moeilijk afbreekbaar. Ze bevatten bovendien chemicaliën die ecosystemen in de bodem of in zee kunnen schaden. De vlokken ergens in verwerken in plaats van klakkeloos weg te gooien, is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker.

300 keer opladen

Toch zullen we nog even moeten wachten totdat de accu’s in de schappen liggen. Het oplaadvermogen is namelijk nog niet helemaal je van het. De accu’s kunnen tot 300 keer opladen voordat ze vermogen verliezen. Dat is natuurlijk al heel wat, maar als je je mobieltje meerdere jaren wilt gebruiken, zal het toch beter moeten. De onderzoekers zeggen hiermee aan de slag te gaan.

Bronnen: Purdue University via EurekAlert!, Engadget