KIJK-columnist, bioloog en conservator Kees Moeliker over het verband tussen eenden en afgehakte penissen.
Het is maar goed dat wetenschappers gewend zijn en ook worden geacht om nieuwe inzichten te delen met vakgenoten. Zo komen we verder; verrijken we onze kennis en vaardigheden. Dat is precies wat Kasian Bhanganada en vijf collega-chirurgen van het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok deden toen zij in 1983 hun artikel Surgical management of an epidemic of penile amputations in Siam (‘chirurgisch beleid tijdens een epidemie van penisamputaties in Thailand’) publiceerden in het American Journal of Surgery.
Omdat epidemieën van penisamputaties gelukkig zeldzaam zijn, ook in Thailand, schreven zij hun bevindingen op, zodat er bij mogelijke nieuwe uitbraken snel en effectief kan worden gehandeld. Want er is hoop: afgesneden penissen kunnen weer worden aangenaaid, met herstel van alle functies.
Ten tijde van de Thaise epidemie, die begon in 1973 en piekte in 1977, lukte het de chirurgen in achttien van de negentien beschreven gevallen. De eigenaar van de negentiende penis had domme pech, want zijn geslachtsdeel was gedeeltelijk opgegeten door een eend. Hoe het losse lichaamsdeel met de patiënt werd meegeleverd, had overigens geen invloed. Penissen verpakt in zakdoeken, bananenbladeren of zakken met ijs werden allemaal netjes aangenaaid.
Deze hogere wetenschap vergt wel enige uitleg. De vijf chirurgen doen dat in hun inleiding: ‘Het was in de jaren zeventig niet ongebruikelijk voor een bedrogen Thaise vrouw om te wachten tot haar vreemdgaande echtgenoot thuis kwam en sliep, en hem zo – onopgemerkt – met een keukenmes van zijn lid te beroven. Een traditioneel Thais huis staat op palen en de ramen staan open, ter ventilatie. Onder het huis houdt de familie wat varkens, kippen en eenden. Zo kan het gebeuren dat de geamputeerde penis uit het raam gegooid wordt en ten prooi valt aan een eend.’
De uitdrukking ‘ik kan nu beter naar huis gaan, anders hebben de eenden wat te eten’ werd in die tijd in alle lagen van de samenleving in Thailand begrepen en gebruikt.
Kees Moeliker staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 9/2014.
Beeld: Studio 5982