Het oplaaiende geweld in de Gazastrook is voor het Israëlische leger reden om een nieuw wapen in te zetten. Voor de eerste keer lijkt een anti-raketafweersysteem effectief te werken.
De afgelopen dagen wordt het nieuws gedomineerd door de raketaanvallen tussen Israël en Palestina. Ter bescherming heeft het Israëlische leger nu een raketschild in de strijd geworpen. Deze militaire techniek met de naam Iron Dome spoort met een radar gevaarlijke projectielen op en stuurt er vervolgens een Mach 2,2-raket op af om ze uit de lucht te halen.
Iraanse makelij
Volgens het Israëlisch defensieleger waren er begin deze week 877 raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd. Veel van die raketten belanden in de middle of nowhere en worden dus vanwege strategische en financiële redenen (40.000 dollar per afgevuurde raket) niet neergehaald. Toch hebben de Israëlische strijdkrachten naar eigen zeggen 307 gevaarlijke raketten onderschept.
Tot voor kort had Iron Dome maar een bereik van 15 kilometer. Dankzij een software-update heeft het systeem nu een reikwijdte van 75 kilometer. Hierdoor heeft Israël onder andere een Fajr-5-raket van Iraanse makelij – die op weg was naar Tel Haviv – kunnen neerschieten. De meeste raketten afkomstig uit de Gazastrook zijn echter niet zo gevaarlijk. Vaak gaat het om Qassam-raketten, die slechts doelwitten tussen de 3 en 15 kilometer verder kunnen raken.
Amerika
Met een financiële injectie van ongeveer 290 miljoen dollar van de Amerikaanse regering was het Israëlisch staatsbedrijf Rafael Advanced Defense Systems in staat om dit raketschild te bouwen. Momenteel zijn er vijf van de 50 miljoen dollar kostende afweersystemen in gebruik. Uiteindelijk wil de regering dertien Iron Dome-schilden tot haar beschikking hebben.
Deze nieuwe techniek zorgt voor een totaal nieuwe manier van oorlog voeren. Nu wordt het systeem nog handmatig bestuurd, maar het zou in de toekomst ook autonoom kunnen werken.Dit stuit op veel verzet bij internationale organisaties. Zo verzoekt Human Rights Watch, een niet-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in de aanpak van mensenrechtenschendingen, de Verenigde Naties om de ontwikkeling en productie van zelfstandig opererende robotwapens te verbieden. Deze zouden de niet-vijandige en civiele luchtvaart in gevaar brengen.
Bron: New Scientist
Beeld: AFP/ANP