Algoritme copy-pastet gezichtsuitdrukking

Naomi Vreeburg

16 maart 2015 13:00

Chinese onderzoekers hebben een algoritme bedacht waarmee de gezichtsuitdrukking van de ene persoon kan worden nagebootst op een afbeelding van iemand anders.

Heb je weleens geprobeerd je eigen lachende mond op een foto van iemand anders te plaatsen? Geheid dat dit heeft gezorgd voor grappige taferelen; het ziet er namelijk heel onnatuurlijk uit. Animatoren kunnen er niet om lachen. Zij hebben soms de grootste moeite om onze gezichtsuitdrukkingen na te bootsen op een fictief personage. Maar de redding lijkt nabij: Chinese onderzoekers hebben een algoritme bedacht dat expressies realistisch weet te copy-pasten.

gezichten2

Het algoritme maakt gebruik van twee verschillende technieken. Allereerst wordt het gezicht verdeeld in meerdere gebieden; wij nemen de mondregio even als voorbeeld. Het algoritme meet het verschil in hoogte-breedte-ratio tussen een neutrale en een lachende mond. Dezelfde verhouding past het toe op de mond van een ander gezicht of fictief personage (zie bovenstaande afbeelding).

Verder brengt het algoritme schaduwen aan waar nodig op het andere gezicht. Hier ontwikkelden de onderzoekers een computermodel voor dat in kaart brengt welke spiergroepen er bij de gezichtsuitdrukking worden gebruikt en waar hierdoor schaduwen ontstaan.

olieverfschilderij

De Chinese onderzoekers hebben al wat gespeeld met het systeem. Zo lukte het hen om een verbazende gezichtsexpressie te creëren op een olieverfschilderij (zie bovenstaande foto). Naast de nuttige toepassingen kun je dus ook een hoop pret beleven aan het algoritme. Denk aan het creëren van een hysterische lach op het gezicht van je baas of een boze blik op een altijd vrolijke vriend.

Bronnen: ArXiv.org, Medium