Drone moet autonoom vogels op luchthaven wegjagen

Laurien Onderwater

09 augustus 2018 08:59

drone vogels luchthaven

En een groep onderzoekers van Caltech heeft nu een algoritme ontwikkeld dat het ‘herdersgedrag’ van de drones mogelijk moet maken.

Drone-eigenaren hebben zich aan flink wat regels te houden. Dat is ook wel nodig, want de kleine onbemande vliegtuigjes kunnen voor een hoop problemen zorgen. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om met je drone binnen no-fly zones te vliegen of op minder dan 3 kilometer van kleine vliegvelden. Toch wordt die regel nog wel eens verbroken. Drones kunnen namelijk ook nuttig zijn op vliegvelden, wanneer ze bijvoorbeeld zwermen vogels moet verjagen.

Alleen kunnen handmatig bestuurde drones onbetrouwbaar zijn: als de drone te dichtbij komt jaagt hij de vogels angst aan, waardoor ze zich gaan verspreiden en nog onhandelbaarder worden. Hou je de drone te ver van de zwerm vandaan, dan haalt dat weinig uit. Daarom heeft een team van onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) een algoritme ontwikkeld dat het onbemande vliegtuigje leert hoe het autonoom (en effectief) vogels kan wegjagen uit het luchtruim van het vliegveld.

Lees ook: ‘Dronelichtshow’ verbreekt wereldrecord

Het wonder op de Hudson

De onderzoekers van Caltech kwamen door ‘het wonder op de Hudsonrivier’ op het idee om dit algoritme te ontwikkelen. Met dit wonder wordt US Airways-vlucht 1549 bedoeld. Vlak nadat het vliegtuig van deze passagiersvlucht was opgestegen in New York, vloog het door een zwerm ganzen waardoor beide motoren uitvielen en het vliegtuig een noodlanding op de Hudsonrivier moest maken.

Alle inzittenden hadden het gelukkig overleefd, maar het zette de onderzoekers wel aan het denken: wat als dit nog een keer voorvalt en de passagiers en bemanning minder geluk hebben?

Herders

Om tot hun algoritme te komen, onderzochten de ingenieurs hoe vogels zich bewegen en gedragen in een zwerm. Wanneer ze bijvoorbeeld langs de rand bedreigingen detecteren, dan maken ze koersveranderingen die de vogels naast hen beïnvloeden, waardoor een domino-effect ontstaat dat de richting van de hele zwerm verandert. Komt die bedreiging te snel te dichtbij, dan zullen de vogels in plaats daarvan zich gaan verspreiden. Het team heeft met die informatie een wiskundig model opgesteld dat het ‘zwermgedrag’ beschrijft.

Onlangs hebben de onderzoekers het algoritme getest op een zwerm vogels en daar wist een drone succesvol tientallen vogels bij elkaar te houden en te verjagen. Een beperking is alleen nog wel het aantal zwermen en de grootte ervan. De onderzoekers zijn dan ook van plan om het project op te schalen, zodat meerdere drones meerdere en grotere zwermen aan kunnen pakken.

Bronnen: Caltech, IEEE Transactions on RoboticsEngadget

Beeld: Reuters

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws