Alligatorvet brandstof van de toekomst?

KIJK-redactie

24 augustus 2011 16:00

Een van de oudste diersoorten op de planeet kan helpen om een van de nieuwste problemen op te lossen. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een methode om van alligatorvet biodiesel te maken.

Wetenschappers van de Universiteit van Louisiana hebben een manier ontdekt waarop alligatorvet  kan worden gebruikt om brandstof te maken. Door microgolven (magnetronstraling) op bevroren stukken vet te richten, komt er olie vrij. Dit vettige spul bevat bestanddelen waarmee uitstekende biodiesel is te maken

De VS produceren jaarlijks bijna 2,5 miljard liter milieuvriendelijke brandstof, die nu uit sojaolie wordt gewonnen. Hoewel deze biodieselproductie slechts anderhalf procent van de totale Amerikaanse dieselproductie vormt, is de schaal waarop sojabonen voor de olie worden gebruikt groot genoeg om de prijs ervan behoorlijk te doen stijgen.

Alligatorvet, daarentegen, is zo goed als gratis. Het spul is afval dat bij de productie van vlees en leer overblijft en waarvan jaarlijks nu bijna 7 miljoen kilo wordt weggegooid. In totaal kan die hoeveelheid vet goed zijn voor bijna 5 miljoen liter brandstof. Over de prijs daarvan valt niet te klagen: omdat de grondstof gratis is, hoeft alligatorvet-biodiesel niet duurder te zijn dan zestig dollarcent per liter.

Alligators komen veel voor in het zuiden van de VS. Ze zijn, in tegenstelling tot krokodillen, niet beschermd of bedreigd. Volgens de wetenschappers is er dus geen enkel reëel bezwaar te verzinnen tegen het verwerken van de dieren tot brandstof.

Bronnen: New York TimesPhysOrg.com


Meer Nieuws