De onderwaterrobot heeft een enorm bereik en kan zich aanpassen aan verschillende taken.
De robot heet Aquanaut en wordt gebouwd door Houston Mechatronics, een klein bedrijf dat werd opgericht door een team van voormalige robotingenieurs van NASA. Het onbemande onderwatervoertuig weegt 1050 kilo en kan zichzelf veranderen van een kleine, gestroomlijnde, onderzeeër in een op afstand bediend onderwaterrobot. Op die manier kan hij als een autononous underwater vehicle (AUV) grote afstanden afleggen. En als het nodig is, kan een operator de besturing overnemen en met de robotarmen allerlei klussen uitvoeren. De Aquanaut verandert dan in een remotely operated vehicle of ROV.
Zelfinspectie
Woordvoerder Sean Halpin van Houston Mechatronics zegt daarover: “Als Aquanaut door het water beweegt, willen we zo min mogelijk weerstand zodat we het batterijvermogen (30 kWh, red.) zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken. Dat doen we door de robotarmen op te bergen. Op die manier kunnen we hem over grote afstanden gebruiken; tot op wel 200 kilometer afstand.” Dat laatste maakt de communicatie met de robot, en dus de besturing, niet eenvoudig. Ook om die reden zal Aquanaut veel taken autonoom uit moeten kunnen voeren. En dat op een diepte van 3000 meter.
Omdat de communicatie over grote afstanden zo moeizaam verloopt, kan de robot zichzelf ook inspecteren en waar nodig kleine reparaties uitvoeren. In ROV-modus, waarbij de robot bijvoorbeeld kabels moet doorknippen of objecten moet oppakken en verplaatsen, moet de operator veel dichterbij zijn; binnen een straal van enkele tientallen kilometers.
Olie en defensie
Het zal je niet verbazen dat de robot een fors apparaat is. In de AUV-stand (rechts op de foto hierboven) meet hij 2,9 meter en door de uitgestrekte robotarmen in de in de ROV-modus (links) maar liefst 3,5 meter. Overigens zijn de robotarmen op dit moment het enige onderdelen die klaar zijn.
De ontwikkeling van de Aquanaut, die overigens wordt betaald door de Amerikaanse defensie en olie-industrie, gaat zich nu richten op de robot zelf. De eerste tests in een enorme watertank staan voor dit jaar op het programma en Houston Mechatronics denkt de eerste werkende exemplaren ergens in 2019 te kunnen leveren.
Bronnen: Houston Mechatronics / LiveScience
Beeld: Houston Mechatronics
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!