Amerikaans laserwapen vestigt record

André Kesseler

11 december 2010 13:00

In Amerika wordt al sinds de jaren zeventig  aan laserwapens gewerkt. Tot voor kort zonder veel succes. Maar er is een doorbraak.

Het bekendste Amerikaanse laserwapen is wel de Airborne Laser. ABL was ondergebracht in een speciaal daarvoor omgebouwde Boeing en maakte gebruik van een zogenoemde chemical oxygen iodine laser (COIL). Ondanks verschillende succesvolle proefvluchten, waarbij met de laser op grote afstand raketten uit de lucht werden geschoten, besloot de US Air Force het project begin dit jaar stop te zetten. De belangrijkste reden is wel dat COIL alleen een laserstraal kan opwekken met behulp van uiterst gevaarlijke chemische stoffen, waaronder waterstofperoxide, chloor en kaliumhydroxide. Bovendien kan zo’n laser maar een paar keer achter elkaar vrij korte pulsen afvuren. (Het ABL-filmpje vind je helemaal onderaan dit bericht.)

Het Airborne Laser-project werd eerder dit jaar gecancelled.

Het Pentagon besloot het roer om te gooien en door Northrop Grumman een solid-state-laser (dus eentje die alleen vaste stoffen gebruikt om het licht te bundelen) te laten ontwikkelen die door dieselgenerators van stroom zou kunnen worden voorzien. Dat leidde tot de Joint High Power Solid State Laser en die heeft net een indrukwekkend record gevestigd: de laser van 100 kilowatt vuurde maar liefst zes uur aan een stuk.

De Joint High Power Solid State Laser

Ondanks het succes zegt Northrop Grumman dat het nog jaren zal duren voordat er een tactisch lasersysteem is dat operationeel inzetbaar is.

Bronnen: New Scientist


Meer Nieuws