Amerikaanse defensie komt met nieuw stralingswapen

KIJK-redactie

14 maart 2012 16:00

Active Denial System

Het lijkt een scenario uit een futuristische videogame: vervaarlijk uitziende pantserwagens die met grote schotels op hun daken de vijand bestoken met allerlei kwaadaardige straling. De werkelijkheid begint daar toch aardig op te lijken.

“Eerst voelde het als een plotselinge zonnestraal op een winterse dag, maar al snel werd het warmer en warmer tot een punt zó heet, dat ik dacht dat ik in de fik stond… Zodra ik uit de straal stapte, werd alles weer normaal.” Dat zou zomaar de getuigenis kunnen zijn van een slachtoffer van het nieuwe wapen van het Amerikaanse leger: het Active Denial System (ADS).

Het ADS is een nieuwe telg in de serie non-lethal weapons, waar ook rubberen kogels, pepperspray en tasers toe behoren. Nadeel is dat deze ‘niet-dodelijke wapens’ doorgaans nét te vaak dodelijke slachtoffers maken – overleef maar eens een rubberen kogel in je oog. Het ADS moet daar verandering in aanbrengen. Niet voor niets wordt het omschreven als het ‘veiligste niet-dodelijke wapen’ ooit – wat op ons toch een beetje overkomt als een paradox.

Oversized schotelantenne

De straling die het gevaarte veroorzaakt, zorgt tot op een afstand van één kilometer voor een hoogst onaangename warme gloed op je huid, tot zo’n 54 graden Celsius. Het apparaat dat dit veroorzaakt, ziet eruit als een oversized schotelantenne, die eenvoudig op het dak van voertuigen kan worden gemonteerd. En als die schotelantenne het op je heeft gemunt, tja, dan wil je alleen maar vluchten.

Als je dat zo hoort, is het makkelijk om de link met een magnetron te leggen. Hoewel het Pentagon deze vergelijking liever niet maakt, werkt het apparaat op een verbijsterend vergelijkbare manier als je favoriete keukenhulp, met als grote verschil de gebruikte frequentie. Magnetronstraling is gewoonlijk rond de 2,5 gigahertz, wat tot zo’n 12 centimeter in je voedsel doordringt. Het ADS straalt op een frequentie van 95 gigahertz, wat ‘maar’ 0,4 millimeter in je huid gaat.

De ontwikkeling van het ADS duurde ongeveer 15 jaar. In 2010 is een werkend prototype gestationeerd geweest in Afghanistan, maar volgens woordvoerders van het Pentagon niet ingezet. Overigens is ook een draagbare versie van het apparaat in ontwikkeling.

Bronnen: U.S. Department of Defense Non-Lethal Weapons Program, Wired

Beeld: U.S. Department of Defense