Intercontinentale ballistische raketten zijn een serieuze bedreiging. Een Amerikaans afweersysteem heeft op dat vlak een succesje geboekt.
De US Missile Defence Agency (MDA), Boeing, en Raytheon werken al jaren aan een Ground-based Midcourse Defense-systeem (GMD) dat bedoeld is om inkomende Intercontinentale ballistische raketten (ICBM) uit de lucht te halen. ICBM’s worden hoog de atmosfeer in geschoten en komen vanuit een hoge baan met zo’n enorme snelheid naar beneden dat het bijzonder lastig is om je daartegen te verdedigen. Het wordt niet voor niets omschreven als een poging om een kogel met een kogel te raken. En toch is het de Amerikanen voor het eerst gelukt om zo’n raket met maar liefst twee afweerraketten te raken.
Lees ook:
Kill vehicles
Bij een test werd een raket vanaf de Kwajalein Atol, zo’n 7500 kilometer voor de Amerikaanse kust, afgevuurd. Twee raketten, zogenoemde Raytheon Exoatmospheric Kill Vehicles (EKV’s), van de Vandenberg Air Force Base in Californië onderschepten de raket vervolgens boven de Grote Oceaan. Doordat de raketten met een hypersone snelheid op elkaar klapten, was er geen explosieve lading nodig. De eerste sloeg de ICBM aan gruzelementen, waarna de tweede zich op één van de grootste rondvliegende brokstukken stortte.
Kanttekeningetje. Net als bij vorige tests van het GMD-systeem ging het om één enkele Amerikaanse ballistische raket waarvan precies bekend was wanneer die werd gelanceerd en welke baan hij zou beschrijven. Het is maar de vraag of het systeem ook zo effectief is tegen raketten waarbij dat niet bekend is, of waarvan er een stuk of tien tegelijk richting de VS worden gestuurd.
Bron: New Atlas
Beeld: US Air Force
Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.