Onderzoekers hebben een oorapparaatje ontwikkeld dat je letterlijk de rillingen geeft als je met een robot staat te praten.
We hoeven je niet meer te vertellen dat robots steeds meer kunnen. Maar naast dat ze veel klussen van ons overnemen, gaan bots ook steeds meer op mensen lijken. En dat is enigszins creepy te noemen. Wat nou als we geen onderscheid meer kunnen maken tussen mens en robot? Daar steken Australische onderzoekers een stokje voor. Zij ontwikkelden Anti-AI AI.
Koude machine
Met Anti-AI AI willen de ontwerpers voorkomen dat wij niet meer in staat zijn onderscheid te maken tussen androïden en mensen. Dit draagbare oorapparaatje – nu nog een prototype – vertelt jou of je tegen een bot staat te praten of iemand van vlees en bloed. Om Anti-AI AI dat verschil aan te leren, lieten de onderzoekers verschillende synthetische stemmen horen. Hierdoor leerde het offline netwerk diverse kunstmatige stempatronen te herkennen.
Wanneer Anti-AI AI een stem hoort, vangt hij het geluid op en stuurt dit door naar een neuraal netwerk in the cloud dat door Google Tensorflow wordt ondersteund. Herkent het apparaatje hier een menselijke stem in, dan gaat een groen lampje branden en is er niks aan de hand. Maar zodra Anti-AI AI een synthetische stem oppikt, laat het mensen direct weten dat het hier om een koude en levenloze machine gaat.
De rillingen
In plaats van de drager te waarschuwen met licht, geluid of trillingen dat het om een robot gaat, maakt Anti-AI AI gebruik van een thermoplastisch koelelementje. Iemand krijgt dus letterlijk de rillingen als hij de stem van een levenloze androïde hoort. Zoals gezegd, gaat het nu nog om een prototype. Maar de ontwerpers willen het apparaatje gaan verfijnen en wie weet is het dan over een aantal jaren op de markt.
Het klinkt misschien onwaarschijnlijk dat we zelf niet meer in staat zijn om levende mensen van koude robots te kunnen onderscheiden. Toch zou dit zomaar een toekomstig scenario kunnen worden. Zo ontwierp vorig jaar een uitvinder uit Hongkong een bot die wel erg veel op actrice Scarlett Johansson lijkt.
Bronnen: DT R&D, ScienceAlert
Beeld: DT R&D
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!