Het Amerikaanse leger wil dat Apachevliegers niet alleen hun eigen toestel besturen, maar tegelijkertijd ook een onbemand toestel in de lucht houden.
Er wordt al een paar jaar gewerkt aan de Longbow UTA, waarbij UTA staat voor Unmanned Aerial Systems Tactical Common Data Link Assembly. Door die breedbandige datalink kan de bemanning van een Apache AH-64D een onbemand toestel niet alleen besturen, maar ook via de schermen in de cockpit meekijken met de hogeresolutiebeelden die de UAV maakt. Tijdens een recente proef bediende de tweekoppige Apache-bemanning een MQ-1C Grey Eagle, een geüpgrade Predator.
De samenwerking tussen Grey Eagle en de Apache verhoogt de situational awareness van de bemanning. Ze krijgen op deze manier een beter beeld van wat zich om hen heen afspeelt en kunnen bijvoorbeeld verdachte plekken verkennen zonder dat ze zelf in de buurt hoeven te komen. Het geeft aanvalshelikopters bovendien een nog grotere slagkracht, want de vliegers kunnen vanuit hun eigen cockpit ook de wapensystemen van het onbemande toestel bedienen.
De eerste UTA Apaches, ontwikkeld door Lockheed Martin en Northrop Grumman, zullen volgend jaar inzetbaar zijn.
Bron: Defence Talk
Beeld: Lockheed Martin