De zure, harde appel is aan het verdwijnen. In plaats daarvan zullen we het moeten doen met steeds zachtere en zoetere appels. Dat blijkt uit een Japans onderzoek.
Fruitboomspecialist Toshihiko Sugiura en collega’s bundelden veertig jaar aan gegevens over de Japanse appels Fuji en Tsugaru. Beide bleken in die periode steeds minder knapperig en zuur te zijn geworden, terwijl de concentratie aan suikers was toegenomen. Ook de ziekte watercore, waarbij vochtige plekken in het appelvlees ontstaan, kwam steeds vaker voor. De hoeveelheid zetmeel en de mate van ‘roodheid’ van de appelschil bleven gelijk.
Eerdere bloemvorming
De Fuji-appel groeit in het gebied rondom de stad Nagano en de Tsugaru-appel in de Aomori-regio. Deze gebieden kenden een temperatuurstijging van respectievelijk 0,31 en 0,34 graden Celsius per decennium. Dit maakt dat de bloemvorming van de appelbomen eerder plaatsvindt. Dit zorgt, in combinatie met die hoge temperaturen, voor de verandering in smaak en textuur van de appels, schrijven Sugiura en zijn mede-onderzoekers in Scientific Reports.
Omdat de verandering zo geleidelijk heeft plaatsgevonden, zal de consument niet hebben gemerkt dat de Japanse appels zachter en zoeter zijn geworden. Maar in Japan maken ze zich zorgen. Het scheldwoord voor een zachte appel is boke, wat doffe of seniele appel betekent.
Bronnen: Scientific Reports, Nature News
Beeld: Agricultural Research Service