De Britten hebben een drone ontwikkeld die duikt als een zeevogel en weer uit het water springt als een vliegende vis.
Voor het nemen van watermonsters hebben onderzoekers vanzelfsprekend een boot nodig. Maar met deze drone hoeft dat helemaal niet. De AquaMAV is ontworpen om snel het water in te schieten, samples te verzamelen en vervolgens net zo gemakkelijk weer het water uit te vliegen. De makers publiceerden details van hun drone in het vakblad Interface Focus.
Jan-van-gent
Tijdens zijn duikvlucht klapt AquaMAV zijn vleugels ineen. Dit trucje hebben de Britse onderzoekers afgekeken van de vogel jan-van-gent. En hoewel een jan-van-gent sneller duikt – zo’n 100 kilometer per uur – dan de drone, doet het onbemande vliegtuigje het toch aardig. Met een snelheid van 48 kilometer per uur komt het op het water af.
Om vervolgens de nattigheid weer te verlaten, gebruikt de drone een interne koolstofdioxidetank. Hiermee genereert hij een krachtige waterstraal en springt net als een vliegende vis het water uit.
Olieramp
Heel lang kan het onbemande vliegtuigje nog niet in de lucht blijven. Het kan 14 minuten vliegen. Maar volgens de onderzoekers is dit genoeg om een belangrijk monster te nemen. Zo denkt een van de makers, Mirko Kovac, dat de drone kan worden ingezet tijdens een ramp zoals een gigantisch olielek. Door samples te nemen, kunnen de onderzoekers beter handelen om het probleem op te lossen.
De makers zijn op dit moment druk in de weer om een samenwerking met oceanografen aan te gaan, zodat ze hun prototype verder kunnen testen.
Bronnen: Interface Focus, New Atlas