Arecibo sluit permanent de deuren (update)

Karlijn Klei

01 december 2020 14:10

Arecibo radiotelescoop

“Te instabiel”, zo luidt het oordeel van technici die de schade van het observatorium na het opnieuw knappen van een van de steunkabels in kaart brachten.

Update (1-12-2020): Zojuist is bekendgemaakt dat de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico is ingestort (zie filmpje onderaan de pagina). Veel wetenschappers reageren geschokt op het nieuws. “Heb je enig idee hoeveel Puerto Ricaanse kinderen zich door deze telescoop hebben laten inspireren en nu wetenschappers zijn?”, aldus Twitteraar en wetenschapper Amelia Merced.

Het is einde verhaal voor de Arecibo-radiotelescoop in Arecibo, Puerto Rico, een van de beroemdste en grootste radiotelescopen ter wereld. Nog geen 3 maanden na een van de kabels sprong en een gapend gat in de onderliggende panelen sloeg, knapte er begin deze maand wéér een. Dat zorgde door een nieuw gat en meer beschadigde kabels.

De veiligheid in het observatorium kan niet meer gewaarborgd worden, zo luidt het trieste oordeel. En dus wordt er na 57 jaar trouwe dienst definitief een punt achter de werkzaamheden van het observatorium gezet.

Lees ook: Kink in de kabel: gapend gat in Arecibo-radiotelescoop

Kink in de kabel

De Arecibo-radiotelescoop, in de jungle langs de noordkust van Puerto Rico, is met een schotel van 305 meter in doorsnee een van de grootste radiotelescopen ter wereld. Het loodzware oppervlak bestaat uit meer dan 38.000 aluminium panelen die rusten op een wirwar van kabels.

In augustus was het raak. Toen brak een van de steunkabels, die daarbij meerdere panelen aan diggelen sloeg. Na het voorval sloot het observatorium meteen haar deuren, zodat technici schade en benodigde reparaties in kaart konden brengen.

Arecibo radiotelescoop is kapot door kabelbreuk
Schade aan de schotel nadat er in augustus een kabel knapte.

Te instabiel

Afgelopen 6 november blijkt nu een tweede kabel geknapt te zijn. Dat voorval doet het observatorium nu officieel de das om. Na inspectie van de schade heeft de Amerikaanse NSF (National Science Foundation) geconcludeerd dat het observatorium te instabiel is en de schade dusdanig dat werken er te gevaarlijk is. De NSF heeft aangekondigd een gecontroleerde ontmanteling van de gigantische installatie in gang te zetten.

De radiotelescoop, die wetenschappers van over de hele wereld gebruikten, heeft een hectisch verleden. Zo richtten voor augustus, orkaan Maria in 2017, een reeks aardbevingen in januari en verwoestende tropische storm Isaias in juli al veel schade aan.

Bronnen: National Science Foundation (NSF), The Guardian

Beeld: NSF/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!