Lander Peregrine moet onbemande rover op de maan zetten

kijkmagazine

07 juni 2019 15:59

rover

Aan boord van Astrobotics lander Peregrine moet de kleine, onbemande maanrover in juli 2021 op de maan landen.

Ter voorbereiding van de komst van astronauten in 2024 reikte de NASA dit jaar een geldsom uit aan drie commerciële instanties om een scala aan (wetenschappelijke) apparatuur op de maan te zetten. Een daarvan is Astrobotic Technology, Inc., kortweg Astrobotic, dat met een bedrag van maar liefst 79,5 miljoen Amerikaanse dollars tot 14 ladingen op het hemellichaam moet droppen. In juli 2021 is het zover, dan moet maanlander Peregrine op de natuurlijke satelliet neerstrijken. Aan boord twee ‘firsts’; een onbemande rover én een heus kunststuk.

Lees ook:

Klein maar fijn

De Peregrine-lander van Astrobotic, een ruimtevaarttechnologiebedrijf verbonden aan de Carnegie Mellon-universiteit (CMU), zal landen in de Lacus Mortis-krater (het Meer des Doods) ten zuiden van de Mare Frigoris-krater (de Zee der Kou) vlakbij de noordpool van de maan. Mee met de lander reist onder meer de eerste, volledig onbemande Amerikaanse maanrover. Uitgerust met camera’s moet die het oppervlak van de natuurlijke satelliet in beeld brengen.

Een model van de ‘schoenendoos op wielen’-maanrover met op de achtergrond de Peregrine-lander. © CMU

In tegenstelling tot de flinke maanrovers van de Sovjet Unie en China is Astrobotics rover met de afmetingen van een schoenendoos en een gewicht van slechts 1,8 kilogram zacht gezegd een kleintje. Dat maakt het voertuigje niet alleen makkelijk mee te nemen, het drukt ook de kosten. Met de rover willen de makers dan ook een nieuwe ‘stroming’ inluidden; een waarmee ‘planetaire robotica’ ook mogelijk wordt voor bijvoorbeeld universiteiten en andere, private instellingen.

Kunstproject

Naast de gebruikelijke wetenschappelijke werkzaamheden heeft de kleine maanrover nog een bijzondere taak; het draagt een kunststuk mee naar de maan. De MoonArk, zoals de internationale groep makers het object doopten, weegt slechts 227 gram, maar huist in zijn vier kamertjes onder meer honderden afbeeldingen, gedichten, muziek en nano-objecten.

De kleine MoonArk, een kunstzinnig extraatje dat in juli 2021 mee reist naar de maan. © CMU

Een (wetenschappelijk) doel heeft de MoonArk natuurlijk niet, maar leuk is het ding zeker wel. Een van de bedenkers, Mark Baskinger, noemt de MoonArk: “een capsule van het leven op aarde dat is bedoeld om een vitaal onderdeel van het menselijk bestaan te illustreren; kunst”.

Bronnen: Carnegie Mellon University (CMU), New Atlas

Beeld: CMU

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws